Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb last van stemmingswisseling heel extreem, wat moet ik doen?

Hallo,

Gister zijn ik en mijn vriendin uit elkaar gegaan omdat ze mijn stemmingswisseling niet meer aankon.

Als ik opeens in de avond een smsje krijgt van haar, kon ik ineens omslaan, en dan heel kort dingen terug sturen. ik was boos om helemaal niks. En zo kregen we vaak erge ruzie zonder enige reden.

Ik kan heel gezellig zijn op het ene moment. Maar ineens heel kort doen.

Ik had dit niet op het begin van mijn relatie, het gebeurt alleen bij de mensen die ik vertrouw.

Hoe kan ik ervan afkomen (minderen)? Want het maakt mijn leven er niet makkelijker op.

Toegevoegd na 12 minuten:
Ik maak ook al heel lang gebruik van concerta, ivm ADD

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hallo, ik weet hoe vervelend stemmingswisselingen zijn omdat ik ze zelf ook heb gehad. Het is lastig voor jou, maar ook voor je omgeving, want zij weten niet meer wat ze van jou kunnen verwachten. Een stemmingswisseling heb je nooit zomaar. Daarom moet je met een goede hulpverlening uitzoeken waar ze vandaan komen. Misschien ontwijk je dingen, of heb je andere persoonlijke problematiek. Vaak kan je daar met goede hulp die bij jou past heel goed uitkomen. En dan kan je weer rekenen op jezelf, en de omgeving kan dan ook rekenen op jou. Omdat het alleen gebeurd bij de mensen die je vertrouwt denk ik dat je beschadigt bent door mensen waar je op gebouwd heb. Maar uit jouw verhaal kan je geen conclusie trekken omdat zoiets nooit vanzelf komt en ook nooit alleen. Dus mijn advies is: zorg dat je een goede hulpinstelling krijgt waar ze je echt verder kunnen helpen, en vertel de mensen in je omgeving dat je begrijpt dat hen voor hen ook lastig is omdat zij niks fout doen.

Het is een fenomeen dat vaak in boeken beschreven staat. Mannen zouden als elastiekjes zijn : bij een te grote intimiteit hebben ze behoefte aan afstand. Als ze die behoefte aan afstand "mogen" beleven zonder schuldgevoel of verwijt, komen ze vanzelf terug. Ik moet nu eerlijk zeggen dat ik (als vrouw) dit ook soms wel herken, ik heb als het ik heel dicht bij iemand ben soms ook behoefte aan afstand om terug op te laden. Maar bij mannen schijnt dit dus algemeen te zijn. Mannen kunnen (ook volgens de literatuur) idd boos worden als hun behoefte aan afstand niet mogelijk gemaakt wordt. Met andere woorden : hoe meer aandacht iemand van je vraagt op dat moment, hoe meer afstand je gaat nemen in de vorm van kort doen, boos worden zonder dat je weet waarom (of voor en futiliteit), niks laten horen van je enz...In het begin van een relatie heb je dat natuurlijk niet. Dan heb je bij wijze van spreken niks, dat is een roesfase waarbij alle kleine kantjes wijken voor de grote verliefdheid. Ook al is het volgens de literatuur "normaal", aan de andere kant is het natuurlijk ook wel verwarrend voor de partner of andere "nabijstaanden". Sommige mensen gaan dan meer achter je aanlopen in de hoop dat je dan toch iets wil geven, wat het omgekeerde effect heeft. Andere gaan denken dat ze iets mis gedaan hebben en je daarom afstand neemt. Het komt er dus op aan een manier te zoeken waarop jij afstand kan nemen en tegelijk de andere niet kwetst. Wat je kan doen om dat te veranderen : - aanvaard van jezelf dat je op sommige momenten minder kan geven dan op andere momenten. je weet dat het tijdelijk is. - zeg aan de anderen dat jij het bent die behoefte heeft aan afstand en dat dat niet betekent dat je minder om hen geeft. Zeg dat je terug komt en er dan voor hem/haar zal zijn, maar zeg ook dat je op dat moment behoefte hebt aan afstand. - wees er op andere momenten wél voor degenen die je graag ziet. op die momenten kan je ook vertellen dat je die behoefte aan afstand soms hebt en dat men dat niet persoonlijk moet opnemen. - leer sorry zeggen als je iemand pijn gedaan hebt door afstand te nemen. niet omdat je dan iets verkeerds gedaan hebt, maar omdat je dan erkent dat de andere dit als pijnlijk ervaren heeft. laat de ander vertellen wat hij/zij gevoeld heeft, maar behoudt je recht om afstand te nemen als je hieraan behoefte hebt. Jammer dat het met je vriendin uit is hierom....Ik hoop dat het op de één of andere manier terug goed komt!

Bronnen:
mannen komen van mars, vrouwen van venus

Naar aanleiding van je toevoeging: Misschien moet je het eens aankaarten bij de arts waar je onder controle bent ivm ADD en concerta. Hij kan je vast hiermee helpen!! Veel sterkte!

Het is mogelijk veroorzaakt door HDD. Mogelijk door je karakter. Mogelijk door een slecht werkende schildklier. Mogelijk door een lever/gal probleem. Mogelijk een verstoorde energie ballans. Mogelijk een bijwerking van medicijnen. Mogelijk een tekort aan magnesium/ zink. Bespreek het met je huisarts/ specialist. Toegevoegd na 41 seconden: HDD moet zijn ADD

Vooral je gedrag herkennen. Wanneer val je terug en waarom, en bespreekbaar houden met mensen waar je van houdt. ADD of ADHD zie ik nooit als excuus. Zelf heb ik het ook maar het is niet nodig om anderen de dupe te laten worden. Zelfcontrole en overzicht creëren en extra alert zijn op momenten dat je de boot in gaat.

stemmingswisselingen hebben altijd een oorzaak. Deze kan gelegen zijn in een onverwerkt trauma of een stoornis in de hersenen. Dit natuurlijk onder de voorwaarde dat de stemmingswisselingen tot een 'last' leiden (zoals ik uit uw vraagstelling heb begrepen. Uw voorinzicht ten aanzien van het feit dat dit gebeurd bij mensen die u vertrouwd doet mij vermoeden dat er sprake is van een trauma gerelateerde oorzaak. Een psychotrauma is zeer moeilijk zelf op te lossen. Dat dient echter wel te gebeuren omdat de symptomen zich anders zullen blijven aandienen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100