Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is een vervangend middel voor Prozac wat minder bijwerkingen geeft?

Weet jij het antwoord?

/2500

Klinkt misschien raar, maar ik ben er echt heilig van overtuigd. Vakantie! Weg van de dagelijkse sleur. En anders jezelf een gezonde levensstijl aanmeten ;)

Er zijn letterlijk tientallen antidepressiva, die ongeveer dezelfde werking en bijwerkingen hebben. Die bijwerkingen zijn bij elke patiënt anders, en het is vantevoren niet te voorspellen hoe dat zich uit. De ene patiënt heeft heel veel bijwerkingen van prozac en bijna niet van lexapro, en bij een andere patiënt kan dat precies andersom zijn. Maar hoe weten wij wat voor jou een geschikt middel zou zijn? Er zit verschil in de werking van de verschillende SSRI's. Specifieke dit middel is bijvoorbeeld naast voor depressie ook geregistreerd voor boulimia en dwangstoornissen. Andere middelen zijn weer niet werkzaam bij dwang, maar wél bij bepaalde angststoornissen. Die middelen zijn dus niet zomaar onderling uitwisselbaar, en de keus voor een middel kan dan ook het beste gemaakt worden door een huisarts met specifieke kennis of door een psychiater. Misschien dat iemand in jouw omgeving straks zegt: "ik had heel veel baat bij middel X", of "middel Y gaf bij mij veel minder bijwerkingen", maar het is ronduit gevaarlijk als je de keus voor een bepaald geneesmiddel over zou laten aan leken in plaats van een ervaren professional. Dat de één goede ervaringen heeft met een bepaald middel, wil geenszins zeggen dat dit voor elke patiënt met dezelfde stoornis het juiste middel is, en al helemaal niet dat dat geldt voor iedereen die antidepressiva gebruikt. Heel globaal: de SSRI's, dus de groep waar ook prozac toe behoort, hebben wat minder bijwerkingen dan middelen uit andere groepen. Als je dus zou overstappen vanwege bijwerkingen, zou een overstap binnen die groep voor de hand liggen. Maar er kunnen ook andere opties zijn, afhankelijk van jouw klachten. Bij milde depressies blijkt Sint Janskruid in sommige studies net zo effectief als chemische antidepressiva, en voor bepaalde stoornissen bestaan psychotherapeutische interventies die veel effectiever zijn dan medicatie. Bij weer andere stoornissen is nog andere medicatie mogelijk, zoals stemmingsstabilisatoren of angstdempende middelen. Die hebben overigens vaak juist méér bijwerkingen, maar dat verschilt uiteraard per patiënt. Maar zoals ik eerder zei: laat asjeblieft de keus voor een medicijn niet afhangen van leken of van vreemden op internet. Stel deze vraag aan je behandelend arts die niet alleen precies weet wat jouw psychische klachten zijn, maar die ook weer wat er in het verleden al geprobeerd is aan behandelingen, wat er aan nieuwe behandelopties nog zijn, en wat jouw medische voorgeschiedenis is.

Dat is Sint Janskruid. Er is zelfs een heel boek over geschreven. Het is te koop bij de apotheek. Dit is de beste aangezien de hoeveelheid werkzame stof stabiel is en bij andere sintjanskruid middelen nog wel eens kan schommelen. Toegevoegd na 15 uur: wat wel gezegd moet worden omdat de vraagsteller aangeeft Prozac te gebruiken, dat gelijktijdig gebruik van deze 2 middelen niet zonder risico is en zelfs af te raden is. (met dank aan Wiccalife, zie reacties!) Toegevoegd na 15 uur: wat wel gezegd moet worden omdat de vraagsteller aangeeft Prozac te gebruiken, dat gelijktijdig gebruik van deze 2 middelen niet zonder risico is en zelfs af te raden is. (met dank aan Wiccalife, zie reacties!)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100