Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

waarom wordt een repeterend geluid door veel mensen op den duur als onverdraaglijk ervaren?

als iemand (vaak een kind) buiten een geluid maakt en dat blijft herhalen, zoals bijvoorbeeld met een stok slaan op een lantaarnpaal of met de stem een bepaald geluid maken.

Toegevoegd na 5 dagen:
beste mensen, hartelijk dank voor alle reacties en antwoorden op dit "repeterende geluid probleem"!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het zit hem niet zozeer in het repeterende geluid, maar meer in het gevoel dat je geen controle hebt over je geluidsomgeving en iemand of iets anders wel. We noemen dit viability self-regulation. Dit betekent losjes vertaald zoiets als: 'zelf bepalen hoe ver je van je dood verwijderd bent' Dat klinkt heel heftig, maar het is vrij sterk gekozen. Als we weinig controle over onze omgeving hebben en onze aandacht constant naar een bepaalde geluidsbron (een blaffende hond of een zeurend kind) wordt getrokken dan hebben we minder het gevoel onze eigen omgeving te controleren. Ons brein associeert dit met verminderde persoonlijke veiligheid en lagere 'viability'. Dit veroorzaakt stress en daardoor voel je je onprettig bij constant herhalende geluidsbronnen. Lees bijgaand artikel over wat geluid prettig en onprettig maakt als je hier meer over wilt weten. Hierin staat ook een verhandeling over de uitwerking van onprettig geluid op onze emotionele huishouding.

Bronnen:
http://www.ai.rug.nl/~tjeerd/publications/...

een irritatiegrens ontstaat op veel manieren. Meestal is die bepaald door herinneringen. Ook concentratieproblemen worden getriggerd door zich herhalende geluiden. Dit is ook de reden waarom sommige repeterende geluiden door de ene mens wel en de andere niet als storend worden ervaren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100