Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Gaat adhd en autisme wel of niet samen?

Toegevoegd na 9 minuten:
Om even duidelijker te zijn in geval dat
als je adhd heb dat je dan ook autisme kan hebben

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja dit gaat prima samen! Mijn oudere broer heeft ADHD en pdd NOS. Mus ja het gaat prima.

Ja, dat gaat samen. autisme of een stoornis in het autistische spectrum en adhd komen vaak gezamenlijk voor. de combinatie pdd - nos en adhd hoor en zie je vaker. soms is dat zelfs positief omdat weinig tot geen initiatief (autisme) en impulsiviteit (adhd) elkaar ondersteunen/opheffen. maar vaak leidt het tot nog minder concentratie en meer hyperactiviteit en onrust.

Ja, autisme en adhd komen redelijk vaak samen voor maar ook met andere problemathiek. Mijn zoon heeft ASS/ADHD/ en kenmerken van NLD. Ook Gilles de la Tourette komt vaak in combinatie voor. Daarom is het soms moeilijk de juiste diagnose te stellen.

Dit is inderdaad mogelijk omdat iemand met ADHD zijn rechter hersenhelft gebruikt en haast niet zijn linker hersenhelft en een autist gebruikt zijn linker hersenhelft en haast niet zijn rechter hersenhelft.

Ik zie het zo: Geen enkele autist is gelijk. Elke autist heeft een aantal trekjes die afwijken van mensen zonder autisme. Welke trekjes dat zijn, en hoe sterk dat trekje aanwezig/afwezig is, verschilt per autist. Die stoornissen (ADHD, PDD (NOS), ADD, ODD, Dyscalculie etc,) zijn gewoon een groepje kenmerken. Als een persoon een groepje kenmerken heeft, die het meest overeenkomt met bijvoorbeeld ADD, dan zal de diagnose ADD gesteld worden. Heeft iemand de kenmerken van ADHD en PDD dan kunnen beide diagnoses gesteld worden...

Er zijn een aantal kenmerken van ADHD en ASS die elkaar overlappen en/ of versterken. Er zijn ook een aantal voorwaarden die mensen met ADHD en ASS nodig hebben om zo normaal mogelijk te kunnen functioneren. In het ene geval heeft de persoon last van een beperking binnen het ASS en in een ander geval van ADHD. Een veel voorkomende diagnose ( recentelijk ingevoerd) is : Autisme met kenmerken van ADHD ( dan is het autisme sterker aanwezig) of ADHD met kenmerken van ASS. Vaak heet dat dan: ADHD met kenmerken van PDD-NOS. Antwoord op je vraag: Ja, het gaat wel samen. Maar zoals eerder geschreven: ieder persoon heeft daarin zijn eigen specifieke kenmerken en uitingen.

Het kan allemaal. In vele gevallen lijkt het ook op elkaar. Ik denk zelf echter dat als mensen in een heel andere omgeving, en situatie gezet worden, rustiger met minder reclaMEFOLDERS, STRALINGEN VAN TELEFOONS, BERGEN INFO, TEVEEL INTERNET EN ONGEZONDE VOEDING ( sorry voor caps), Veel mensen helemaal niet zo'n etiketje hadden. Ik heb dat zelf afgelopen twee weken aan den lijve ondervonden bij Vipassana.

Ja, dat kan. Het zit zo, dat in de diagnose-handleiding (de zogenoemde DSM-4) bij ADHD staat, dat deze diagnose alleen maar mag worden gegeven, als er géén diagnose ASS kan worden gesteld. Dit betekent dus, dat men indertijd hier een kunstmatige scheiding had aangebracht. Ondertussen is vrijwel iedere psycholoog ervan overtuigd, dat het goed kan samengaan, en zal de volgende handleiding dit wel toestaan. Die wordt trouwens heel anders van opbouw. Dus vandaar.

Autisme gaat meestal samen met andere stoornissen. In de medische wereld heet dat "comorbiditeit". Bij ADHD (en autisme) heb je een comorbiditeit met problemen als; leer-, gedrags- , emotionele en ontwikkelingsmoeilijkheden. Mijn zoon heeft een autistische spectrumstoornis en had er op de basisschool ook ADHD bij. Het is echter mogelijk om hier in de pubertijd overheen te groeien en dat was bij hem dan ook gelukkig het geval. Zijn ADHD is dan ook helemaal weg sinds hij in de brugklas terechtkwam. Hij heeft dus geluk gehad. Het is dan ook een bekend feit dat ADHD veel samen gaat met autisme.

het gaat perfect samen!! (zegt euc uit ervaring) bij adhd komen vaak comorbiditeiten om de hoek kijken, en daar is autisme er 1 van.

Ik heb zowel Adhd als Autisme.Dit kan samen gaan en ik heb nooit geweten dat iuk beide had tot mijn 15. Het gaat samen, maar het is wel lastig, omdat ze het tegenovergestelde van elkaar kunnen ziin de impulsifiteit en de choas soms van adhd en de orde en duidelijkheid van autisme. Weten wat je later wil doen kan ook lastiger zijn je kan in een bar werken heel leuk vinden, maar het kan ook te druk of onoverzichtelijk worden en je kan overprikkeld raken. Ik vindt mijn autisme niet passen bij mijn adhd en ik ben nog steeds bezig om ze op elkaar aftestellen. Sommige mensen hebben er geen moeite mee, maar voor mij is het echt lastig en iedereen kan zeggen van ja kan samen, maar ik heb het idee dat ze dat uit een boek hebben. Ze hebben gelijk hoor kan samen, maar je moet echt soms aanpassing zoeken omdat ze soms echt botsen. Dit is mijn mening

Nee, in de tegenwoordige definitie van Autisme niet. Alle vormen van Autisme vallen nu onder de noemer Autistisch Spectrum Syndroom. ADHD valt hier niet onder. Wel is er kleine overlap in symptomen. Mensen met ASS kunnen dus onterecht ADHD toegeschreven krijgen terwijl ze eigenlijk onder het eerste vallen. Het grootste verschil in eigenschappen is dat een ADHDer vrij impulsief is en goed kan gedijen bij chaos. Iets wat iemand met ASS niet kan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100