Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Dochter valt fauw. Echt of aandacht trekkerij ?

Een puberende dochter van een vriendin van mij is flauw gevallen. Ze zei tegen haar zus dat ze het benauwd kreeg, en even later ging ze onderuit.
Daarna was het een probleem om haar tong uit haar keel te krijgen. De kaken waren namelijk stijf op elkaar geklemd. Verder waren er niet veel symptomen.

Voor mijn gevoel een vreemd verhaal: kunnen praten en het benauwd krijgen is al een aparte combi, maar naar ik begrepen heb is een kenmerk van bewusteloos raken dat je hele lijf, en met name je kaak volledig ontspant. Dat past niet bij "op elkaar geklemde kaken".

Is de betreffende dochter niet een toneelstukje aan het opvoeren ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Flauw vallen gaat samen met lichamelijke ontspanning. Dat klopt. Daarom verwondert het me dat de kaken stijf op elkaar zitten. Dat zie je wel bij bv. epilepsie. Er ontstaan wel vragen bij me over of het al vaker is gebeurt, en zo ja 'ging er iets aan vooraf?' Hoe zag ze eruit in bewusteloze toestand mbt bleekheid, ademhaling, houding en bewegelijkheid van het lichaam, de duur van de bewusteloosheid. Als het vaker gebeurt dan kan een professional er beter naar kijken.

Het klinkt in ieder geval wel vreemd, maar houd wel in gedachten dat er in ieder geval iets aan de hand is. Want toneelstukjes doen mensen ook met een reden.

Ik zou niet zo snel van aanstellerij uitgaan. Er is te weinig info om er iets zinnigs over te zeggen en ik ben geen arts. Maar de tong in de keel is iets wat je niet zomaar uit jezelf doet. Je hebt gelijk dat flauwvallen er anders uitziet, maar ik zou zeker naar de huisarts. Is het dan aanstellerij dan komt dat er snel genoeg uit. En dan nog, op die manier aanstellen doe je ook niet voor niets......

Hier moet ze echt mee naar de dokter. Het zou aandachttrekkerij kunnen zijn, maar bij een puber is het niet ondenkbaar dat ze last heeft van een te lage bloeddruk of bloedarmoede, wat de flauwtes kan verklaren. Daar hoort echter geen kaakklemmen bij, dat is een symptoom dat je o.a. ziet bij mensen met epilepsie. Om dit uit te sluiten, moet ze naar de dokter.

Als ze ''bewustloos'' is en reageert op een pijnprikkel is ze in ieder geval niet bewusteloos.

Kaken stijf op elkaar hoor je wel vaker, dat is ook de reden dat mensen die iemand moeten beademen de mond altijd controleren d.m.v. de wangen in te drukken en niet de hand in de mond. Iemand die bewusteloos o.i.d is kan dan zomaar iemands vingers eraf bijten. Het uitgaan van aandachttrekkerij lijkt mij niet verstandig. Praat anders een keer met haar, of laat de moeder eens met haar bespreken wat er nou precies gebeurde. En of dat er misschien niet iets anders aan de hand is. Als ze het al heeft verzonnen zal er wel degelijk iets aan de hand zijn en is de conclusie aandachttrekkerij erg voorbarig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100