Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe komt het dat als je niet meer slaapt of ontzettend weinig slaapt je manische of psychotische verschijnselen KAN gaan vertonen?

Ik zeg niet dat het zo is, maar dat het KAN. Heb het namelijk zelf ook een keer meegemaakt. Ik bleef toen niet opzettelijk op, maar kon met alle geweld gewoon niet in slaap vallen met als gevolg dat ik (psycho)manisch werd.

Hoe komt dit (wat gebeurt er in ons lichaam)?

Weet jij het antwoord?

/2500

Doordat de chemische balans in de hersenen niet meer goed is, kan het bioritme verstoord raken en kan men zich zeer actief blijven voelen en niet meer kunnen slapen. Ook dit slaaptekort kan een psychose veroorzaken.

Als je te weinig slaapt, wordt in feite de afstand tussen je mentale en je lichaam te groot; de innerlijke communicatie verloopt dan niet meer goed, ook in de hersenen. Hierdoor krijg je het gevoel dat je 'uitspaced', zoals ik dat noem :) en ben je je van een heleboel dingen niet meer bewust. Een kennis van me heeft hetzelfde meegemaakt toen ze een week niet had geslapen; ze kwam helemaal los van zichzelf als het ware, en kon de werkelijkheid en illusie niet meer van elkaar onderscheiden, waardoor allerlei waanideeën optraden. Een soort psychose dus, wat jij ook hebt gehad. Je hebt wel geluk gehad dat je er goed uit bent gekomen :) Als je nog vragen hebt; stel maar, help je graag verder.

Wanneer je slaapt verwerk je de gebeurtenissen van overdag. Dit is een belangrijk proces en houdt je helder (vandaar dat je bij vermoeidheid ook slechter kan nadenken. Wanneer je niet slaapt verwerk je niets en raken je hersens overbelast waardoor je kan hallucineren. (als ik erg moe ben dan zie ik mensen lopen die er neit zijn bijv.) en dan krijg je een sluipende psychose

of je manische of psychotische verschijnselen vertoont door slaapgebrek zou ik even naar de huisarts gaan want dit is niet goed. ik denk dat je een paar woorden door elkaar haalt of verkeerde woorden gebruikt. ik heb een slaapstoornis en nu en dan last van #hallucinaties# door ernstig slaapgebrek. hallucinaties is niets meer dan dingen zien die niet echt zijn. (wiebelende wereld zeg maar, kleuren die veranderen, groot wordt klein, klein wordt groot, ver dichtbij, dichtbij lijkt ver etc) vaak verwarren mensen die met hele andere dingen zoals wanen (domweg geloven wat je ziet omdat je het ziet) of denken dat wanen meteen een psychische stoornis betekenen. Hier heb je echter wat meer kenmerken voor nodig om hieraan te mogen voldoen. als je er manisch van wordt of psychotische verschijnselen van krijgt is er wat meer aan de hand dan een primaire slaapstoornis en spelen er andere en meer dingen mee. wat er in feite gebeurd is dat door vermoeidheid waarnemingen in het verkeerde gebied van je hersenen verwerkt wordt. (dit is ook bij mensen die kleuren zien, maar ook bij mensen die dingen zien die er niet zijn) je kan dan echt de meest vreemde combi's zien, slapen terwijl je wakker lijkt, wartaal uitslaan en andere vreemde dingen. als je meer wil lezen is miss de onderstaande link leuk om te lezen

Bronnen:
http://educatie.ntr.nl/beterslapen/index.j...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100