Mag je lenzen van je zus dragen?

Me zus had kleurlenzen gekocht en heeft ze ook een paar dagen gedragen. Ze vindt dat die kleur beter zal passen bij mij en nu zit ik met de vraag of ik lenzen die al gedraagd zijn door iemand anders mag dragen .

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, dat is niet goed. Gebruik nooit kleurlenzen van een ander om te kijken hoe de kleur bij jou staat, want zo voorkom je een vervelende infectie. De lenzen hebben verschillende maten, dat verschilt per mens en oog. En je moet voordat je ze aanschaft altijd eerst bij een contactlensspecialist laten controleren of jouw ogen überhaupt wel geschikt zijn om gekleurde lenzen te dragen.

Nee, dit zou ik afraden. Ogen zijn zeer kwetsbaar en waar de ene geen last van een bepaalde bacterie heeft die in zijn of haar oog leeft kan dit bij anderen wel problemen opleveren. Wss gaat het om kant en klare lenzen waarbij cilinder/sterkte afwijkingen geen rol spelen. Liever een paar euro meer betalen dan jaren last hebben je ogen.

Natuurlijk mag dat; er staat nergens dat dat bij wet verboden is. Op zich komt het dragen van lenzen, die iemand anders al gedragen heeft wel met een zeker risico. Anderen noemen al het risico op een infectie; inderdaad is het mogelijk om zo een infectie in je oog te krijgen. Dat je bang zou moeten zijn om een schadelijke bacterie uit de ogen van je zus te krijgen is echter niet waar; jij zal namelijk (zo goed als) dezelfde commensale flora in je ogen hebben als je zus. De kans op infecties komt met name als je zus de lenzen niet hygiënisch behandeld heeft of als ze ze gedragen heeft terwijl ze een (mn virale) infectie in haar eigen ogen had. Als zij de lenzen netjes behandeld heeft dan is de kans op een infectie klein, maar natuurlijk nooit 0%; ook van lenzen die net nieuw uit de verpakking komen kan je immers al een infectie krijgen, het feit dat er iets in je oog zit dat er niet thuishoort vergroot die kans nu eenmaal altijd. Aan de andere kant; als er een infectie ontstaat dan gaan die bijna allemaal met een paar dagen spontaan ook weer weg, als je de lenzen maar uitlaat (en eventueel met een oogzalfje). Belangrijkste uitzondering hierop zou een infectie met een herpes-virus zijn; zo'n virus blijft altijd aanwezig en kan dan van tijd tot tijd weer een ontsteking geven. Die kans lijkt me erg klein aangezien het dusdanige klachten geeft dat je zus het wel uit haar hoofd zou laten om die lenzen daarbij in te doen. Dat je jarenlang last zou blijven houden van een 'gewone' bacteriële of virale oogontsteking is onzin.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100