Kan een gloeilamp schade aanbrengen aan je ogen?

En zo ja is er ook een bepaalde tijd waarin je aan de gloeilamp moet worden blootgesteld voordat er schade kan optreden?

Is het bijvoorbeeld schadelijk om meerdere malen een halve seconde aan een redelijk felle bureaulamp te worden blootgesteld voor ongeveer een halve seconde.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

nee, lichtflitsen zijn zelden schadelijk voor de ogen, dan moet het veel feller zijn dan een gloeilamp. zie bron, als het bij vuurwerk al niet schadelijk is zal het bij een gloeilamp ook niet zo zijn. overigens kan een gloeilamp wel voor oogschade zorgen als hij uit elkaar springt en er glas in je oog komt :p overigens is het niet goed om gloeilampen te kopen, slecht voor het milieu :p Toegevoegd na 16 minuten: Hoe raakt het hoornvlies beschadigd? Het hoornvlies raakt beschadigd als het te veel wordt blootgesteld aan fel licht (ultraviolet licht). Bijvoorbeeld door een lang verblijf in de felle zon (sneeuwblindheid) of op de zonnebank zonder gebruik van een beschermende bril, of door lassen zonder lasbril. Wat zijn de verschijnselen? Uw ogen doen pijn, prikken of ‘branden’, en verdragen geen licht (lichtschuwheid). De klachten ontstaan acht tot twaalf uur nadat u te lang in fel licht heeft gekeken. Meestal verdwijnen de klachten binnen een dag.

Bronnen:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_vo...
http://www.goeievraag.nl/vraag/oog-beschad...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100