Opticiens zijn zeker betrouwbaar voor wat betreft metingen van 'normale' zichtafwijkingen. Maar...het is natuurlijk wel primair een WINKEL en geen dokter.
Net als iedere 45-plusser kan ook jij bij normale verziendheid ('kippig worden') een eenvoudige leestest doen en bij de drogist of de blokker een goedkoop leesbrilletje uitzoeken. Twijfel je, of is de afwijking voor beide ogen verschillend, dan kun je dat eventueel laten testen door een opticien.
Die heeft echter natuurlijk geen brilletjes van twee, drie euro, dus zal hij je altijd een brilletje adviseren dat wellicht (ver) b oven de prijsklasse ligt die jij voor ogen had. En hoe duurder de opticien, hoe duurder het brilletje. Bij Fielmann of Hans Anders ben je nog een keer klaar, maar bij Het Huis betaal je voor een simpele leesbril al een fortuin.
Natuurlijk is er ook wel wat kwaliteitsverschil tussen opticienbrillen en Kruidvat-brillen, maar niet dermate veel dat het het volledige prijsverschil verklaart. Wat je uiteindelijk DOET, is dus helemaal je eigen keuze. Bij de opticien heb je natuurlijk meer keus, opties, nazorg en pasvorm, maar als je alleen af en toe dat brilletje ophoeft, kan dat teveel zijn van het goede. Ben je echt afhankelijk van je leesbril, dan is het een ander verhaal. Een ' normaal' verziend iemand (zonder dat het slechts de jaartjes zijn die tellen) koopt OOK zijn +2 of +3-bril niet in de supermarkt, tenslotte.
En vanaf 200 euro ?? Dan zit je dus bij een heel dure opticien. Probeer eens een goedkopere; voor de helft of een kwart kan het zeker, wellicht zelfs nog goedkoper.
Wat de test betreft : niet alleen de scherpte bepaald of je nog goed kunt lezen ; ook de lichtsterkte wordt belangrijker, en 's avonds speelt vaak vermoeidheid een rol. Laat dus desnoods je ogen nog een keer 's avonds en ook eens bij slechter licht controleren ; dikke kans dat je er toch best een (half) puntje bij kunt hebben dan. Bij mij scheelt hjet zelfs een hele punt ; 's avonds of overdag.