Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat zijn de gevaren van clozapine bij koorts en stoppen met roken?

Ik weet dat je bij koorts kans hebt op een clozapine intoxinatie, hetzelfde geldt voor het stoppen met roken. Maar hoe ontstaat deze intoxinatie/ wat verandert er in het lichaam? Zijn er nog andere belangrijke punten waar je op moet letten als iemand clozapine gebruikt? Alvast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Stoppen met roken, relevante toename van coffeïnegebruik (koffie, energiedrank, pijnstillers) en interleukines die bij een infectie worden aangemaakt remmen de metabolisering van clozapine (De metabolisering van clozapine verloopt voor het grootste gedeelte via cyp1a2, een enzym uit de groep cytochroom P450). Dit kan leiden tot een aanzienlijke stijging van de clozapinespiegel en tot intoxicatie. Verdubbeling tot vertienvoudiging van de spiegel zijn beschreven. Beginnende intoxicatieverschijnselen zijn extreme speekselvloed, gestoorde slikreflex, dysartrie, evenwichtsstoornissen, ataxie, sufheid, aandachtsstoornis en tachycardie. Waar je verder op moet letten en wat een belangrijke bijwerking is die bij ongeveer een kwart van de clozapinegebruikers optreedt is obstipatie. Deze kan dermate ernstig zijn dat die – indien onopgemerkt – kan leiden tot levensbedreigende paralytische ileus en colonperforatie (mortaliteit rond de 25%). Raadpleeg dus direct de huisarts in dit geval.

Bronnen:
https://www.nhg.org/sites/default/files/co...
https://www.tijdschriftvoorpsychiatrie.nl/...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100