Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Waarom verschaft de rijksoverheid de variant van het HPV vaccin die tegen minder typen HPV beschermd?

Er zijn meerdere versies van het HPV vaccin. De rijksoverheid verschaft Cervarix die beschermd tegen HPV 16 en 18. Nu zijn er andere vaccins (Gardasil en Gardasil9) die tegen meerdere typen van het HPV virus beschermen (16, 18 plus nog een paar minder vaak voorkomende typen) en zelfs nog tegen genitale wratten (HPV 6 en 11). Een snelle google zoektocht vertelt mij dat ze even duur zijn. Wat maakt dat er toch gekozen is voor Cervarix?

Levert die toch betere bescherming? Slaat die beter aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De keuze is volledig gebaseerd op de ‘economisch meest voordelige aanbieding’. Bij de aanbestedingen naar een vaccin tegen HPV 16 en 18 is de keuze steeds gevallen op Cervarix. Dat Gardasil ook tegen ander typen beschermt, speelt hierbij geen rol. In andere landen, bijvoorbeeld Engeland, werd bij de aanbesteding wel gekeken naar de meerwaarde van Gardasil. Daar werd voor dit vaccin gekozen.

Toegevoegd op 07 februari 2019 10:44: bron
Bronnen:
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laats...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gardasil
https://assets.publishing.service.gov.uk/g...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100