Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Neem ik wel of niet een bloeddrukverlager?

Vanwege niet geheel goedwerkende nieren (niet supererg, schrompelnieren door verwaarloosde blaasontstekingen in heel vroege jeugd), waarbij de nierfunctie heel langzaam minder wordt met de jaren; creatinine: 103) en leeftijd (54) is mij geadviseerd hydrochloorthiazide te nemen (12,5 gram).
Gemiddelde bloeddruk is 150/85. Bloeddruk is eigenlijk altijd al iets hoog geweest, ondanks niet roken, niet drinken (alc.), gezond gewicht, genoeg bewegen, nooit de pil geslikt. In de familie zitten wel veel stresskippen en ik ben ook zo'n zieltje vermoed ik.

Ik vind de beslissing erg moeilijk, ga ik dit nemen of niet (bijwerkingen kunnen best pittig zijn.....maar ja, mss gewoon toch doen en kijken?) misschien kan iemand mij helpen?
Ik hoop het maar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Je bloeddruk is prachtig. De norm van vroeger, een bovendruk van 100 plus je leeftijd. Ook met je onderdruk is niets mis. Tegenwoordig gooien ze alle bloeddrukken op één hoop, en word je geacht de bloeddruk van een 20 jarige te hebben. Pure kolder. Als je ouder wordt, worden je vaten wat minder soepel, met als gevolg een wat hoger gepiekte bovendruk. Simpele mechanica waar onderzoekers geen verstand van hebben. Die doen alleen een beetje statistiek. Op aanraden van de huisarts heb ik ook bloeddrukverlagers geslikt (altijd in voor een experiment). Resultaat, geen enkele invloed op de bloeddruk. Een andere bloeddrukverlager voorgeschreven. Maar omdat de meting bij de huisarts een momentopname is, ben ik zelf mijn bloeddrik gaan meten. Elke uur 3 metingen na elkaar. Na 2 maanden gestopt met de pillen, en nog 2 maanden blijven meten. Totaal dus zo'n 6000 metingen. Wederom geen enkel verschil. Kortom, - Jouw bloeddruk hoeft niet omlaag - De pillen werken niet - De nieren zijn zelf de bloeddrukregelaars. Die regelen ze door urine af te scheiden. Dat doen ze juist dank zij de bloeddruk, en heeft niets te maken met andere nierfuncties die wat minder zijn. Bovendien is bekend dat je met één nier (en nierfunctie) prima kunt leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100