Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Mag een psychiater een placebo voorschrijven aan een patient?

Natuurlijk zonder dat de patient hiervan weet.
Mag dit, en komt dit veel voor?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, een psychiater mag geen placebo voorschrijven. Volgens de wet mogen dokters geen placebo’s voorschrijven aan hun patiënten. Ze moeten de patiënt precies vertellen welk medicijn wordt verstrekt. Toch houden artsen zich niet altijd netjes aan de wet. Cees Korstanje, secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie, is ervan overtuigd dat placebo’s nog steeds worden voorgeschreven. “Vooral aan patiënten met psychische klachten. Hoe vaak dat voorkomt weet ik niet, dat soort gegevens hebben de verzekeraars. Een placebo zal minder kosten dan een regulier geneesmiddel, dus de verzekeraars zullen er blij mee zijn. De farmaceuten zijn wat minder tevreden, omdat er geen commerciële markt voor placebo’s is.” De geneeskundige zondaars kunnen de nutteloze recepten niet onopgemerkt uitgeven. Leon Tinke, voorlichter van de Stichting Farmaceutische Kengetallen, houdt nauwkeurig de geneesmiddelen in de gaten die de deuren van de apotheek verlaten. “Van de placebo’s die landelijk bij de apothekers bekend zijn en volgens landelijke richtlijnen worden gemaakt weten we hoe vaak ze voorgeschreven worden. De dokter zet dan bijvoorbeeld ‘mixtura acirubra’ of ‘azorubini’ (Latijn voor rood drankje of pil, red.) op het recept. In 1997 zijn in totaal zo’n 100 miljoen recepten voorgeschreven, en 2000 daarvan waren placebo’s. In 2001 zijn er 1160 placebo’s voorgeschreven. Een halvering dus. Die vermindering wordt mogelijk veroorzaakt doordat de patiënt mondiger en kritischer wordt. Mensen laten zich geen geneesmiddel in de maag splitsen waar geen bijsluiter bijzit.” Wees dus gewaarschuwd wanneer de arts een capsulae maghemiti flavae (gele pil) of mixtura dulcimentha (kleurloos zoet drankje met pepermuntsmaak) voorschrijft.

Bronnen:
http://dekennisvannu.nl/site/artikel/De-do...

Een psychiater is een tot medicijnen uitschrijven bevoegd arts. Dus ja, hij mag ook placebo's uitschrijven0

nee , dat is misleiden en neemt de psychiater de client niet serieus . een goede psychiater geeft uitleg waarom er een bepaalde medicijn wordt voorgeschreven . en de client zou zelf ook onderzoek moeten doen naar de werking en bij werkingen van een medicijn . Als client of hulpvrager moet je juist kritisch blijven als het om medicijn gebruik gaat .

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100