Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hebben placebo's ook effect op dieren?

Een koe een neppil geven en hopen dat hij beter wordt. Is dat al eens onderzocht? Of werkt dat uberhaupt niet omdat deze geen verwachtingen kan hebben waarop oa het placebo effect op is gebaseerd?
En in dit geval denk ik dan alleen aan medicijnen maar ook aan andere (alternatieve) geneeswijzen, mochten die er zijn.

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, placebo's hebben geen effect op dieren, omdat placebo's sowieso gene effect hebben.

Er zijn steeds meer onderzoeken die aantonen dat placebo's werkelijk meetbare fysiologische veranderingen teweegbrengen. Ieder mens bezit bijvoorbeeld het vermogen zelf "pijnstillers aan te maken". Door de verwachting dat de pijn zal verminderen, kan een neppijnstiller deze "natuurlijke apotheek" activeren. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat een nep-operatie in plaats van een veel toegepaste operatie bij artrose van de knie hetzelfde of een beter resultaat had dan de gewone operatie, zelfs op lange termijn. Ook bij dieren kan het placebo-effect optreden. Bij een onderzoek werden 28 honden met epilepsie behandeld met een placebo. 79% van de honden toonde een afname in het wekelijkse aantal aanvallen en bij 29% was de frequentiedaling zelfs 50% of meer. Toegevoegd na 4 minuten: Dat verwachtingen een effect hebben op fysiologische processen, heeft Pavlov al aangetoond: door een bel te laten rinkelen gingen honden uiteindelijk speeksel produceren. Toegevoegd na 1 dag: Een ander onderzoek waarbij placebo's ook bij dieren fysiologische processen bleken te beïnvloeden betrof honden met verlatingsangst, waaraan medicatie werd gegeven om de angst te verkleinen. Toen de onderzoekers na een tijd de medicatie door een placebo vervingen, bleven ze minder bang. Dit betekent niet dat de honden bewust dachten "Hé, daar is m'n angstremmer weer", maar dat hun lichaam eraan gewend geraakt was op het toedienen van de medicatie te reageren met angstverlaging. http://www.cracked.com/article_21932_7-creepy-things-your-mind-can-trick-your-body-into-doing.html

Bronnen:
http://www.medicaldaily.com/6-placebo-effe...
http://www.uitzendinggemist.net/aflevering...
https://nl.wikipedia.org/wiki/Placebo_(middel)

Ik denk dat een placebo alleen indirect een positief effect kan hebben op een ziek dier, doordat het placebo direct effect heeft op de verzorger van het dier. De verzorger geeft extra aandacht aan het dier en hoopt dat het placebo een gunstig effect zal hebben. Hij/zij zal dit ook, onbewust of bewust, proberen te stimuleren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100