Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Moet ik de pil doorslikken?

Hallo, ik ben 17 jaar oud en ik slik de pil. Nu heb ik last van doorbraakbloedingen. 2 weken geleden heb ik een stopweek gehad, en nu begin ik alweer te bloeden. Ik heb ervaren dat deze bloedingen (licht) door blijven gaan tot ik een stopweek inlas. Moet ik nog een week wachten, of vertelt mijn lichaam mij dat het tijd is om weer een stopweek in te lassen? Ik had gehoopt dat ik 2 strips achter elkaar zou kunnen slikken, maar dat zit er nooit in. Ik begin reeds uit mezelf te bloeden. Wat moet ik hiermee aan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je kan de pil dubbel (2stuks) doorslikken 3 dagen. Doe ik altijd bij doorbraak bloeding of spotting. Ik slik zo 10strips door ofzo. Telkens bij doorbraak 3dgn dubbel nemen :-Dit op advies v gyneacoloog want bij menstruatie migraine. En bij stoppen hoef je maar 3dagen te stoppen :-)

De pil is in principe gemaakt om 3 weken achter elkaar te slikken en daarna een week te stoppen om een maandelijkse bloeding (die geen menstruatie is !) te bewerkstelligen. De reden hiervoor is primair een signaalfunctie : niet zwanger. En veel vrouwen vinden het fijn om elke maand te weten "dat alles nog werkt". Bovendien wordt er, hoewel minder, nog wel elke maand wat slijmvlies opgebouwd in de baarmoeder dat tijdens deze "onttrekkingsbloeding" wordt afgebroken, zodat het zich niet "ophoopt". Want dan loop je inderdaad elke maand grotere kans op een "doorbraakbloeding" ; een onttrekkingsbloeding op een onverwacht moment , midden in je cyclus , die ook nog eens heel hevig kan zijn als je veel hebt opgebouwd. An sich is er niets op tegen de pil incidenteel of altijd door te slikken ; je krijgt alleen dan natuurlijk meer hormonen binnen dan strikt noodzakelijk - en het is moeilijk vast te stellen wat daarvan nou precies de gevolgen op de lange termijn kunnen zijn - en je loopt dus een -steeds grotere- kans op een doorbraakbloeding. Uiteindelijk is er alles voor te zeggen om in elk geval indien mogelijk maandelijks een "stopweek" in te gelasten, en de pil zo te slikken dat hij volledige bescherming biedt en je maandelijks een soort "menstruatie" hebt en het opgebouwde baarmoederslijmvlies laat afbreken en niet wachten op de "grote schoonmaak". Maar : je hebt geen garanties. Niet bij iedereen wordt bij pilgebruik de menstruatie volmaakt voorspelbaar, of blijft hij helemaal uit als je de pil doorslikt. In dat geval kun je met je huisarts of gynaecoloog overleggen of een ander type pil geschikter voor je is. Ook kun je overleggen of een voorbehoedsmiddel waarbij je minder of niet meer menstrueert (met nog wel het zelfde risico op doorbraakbloedingen) geschikter voor je kan zijn, zoals de prikpil, een implanon/norplant of mirena-spiraal. (Bij die laatste is de kans op bloedingen het kleinst). Ga in elk geval liever niet op eigen houtje rommelen ; al is de pil nog zo gewoon, het is en blijft een medicijn waar je verantwoordelijk mee moet omgaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100