Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe lang kan Doxycycline nog nawerken?

Omdat ik aanhoudend hoestte kreeg ik een kuur van een week. Aan het einde van die week had ik nog dezelfde klachten. 4 dagen na het beëindigen van de kuur is de hoest als bij toverslag verdwenen (gelukkig). Kan het zijn dat de Doxycycline alsnog zijn werk heeft gedaan?
Ik ben hier gewoon nieuwsgierig naar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat je uiteindelijk niet weet of het verdwijnen van je klachten nu de antibiotica was, of het normale beloop van je hoest. Zeker als je verder geen symptomen had als koorts, want dat is meestal waar je het snelst aan merkt dat de kuur aanslaat: het - snel - zakken van de koorts. Bij gebrek aan die echte 'tell-tale' verschijnselen van een bacteriële infectie kunnen er heel globaal twee dingen aan de hand zijn: er is sprake van een virale infectie, die meestal vanzelf overgaat en waar de antibiotica ook niet op werkt, of er is sprake van een bacteriële infectie waar waarschijnlijk de antibiotica wél op werkt. De huisarts maakt dan de afweging in hoeverre het risico gelopen kan worden dat er toch een bacteriële infectie zit (bijvoorbeeld aan de hand van andere symptomen, ziektegeschiedenis of bijkomende chronische ziekten) en schrijft daarbij al dan niet antibiotica voor. Maar juist ook het feit dat je geen koorts hebt, maakt het dan moeilijker om te beoordelen of de antibiotica aanslaat én maakt ook dat het langer kan duren voor je echt iets merkt. Ga maar na: bij een wat duidelijker infectie mét koorts, is de koorts immers het eerste symptoom wat reageert op de kuur. Andere symptomen, zoals vermoeidheid, slechte eetlust en hoesten, kunnen nog best wat langer aanhouden. Maar omdat je al merkt dat de kuur aanslaat, ben je ook al geruster en wacht je in vertrouwen je verdere herstel af. Als je enige symptomen precies die klachten zijn die altijd langer aanhouden, is het logisch dat je het idee hebt dat je klachten pas vrij laat reageren op de kuur. En of dat nu ook gebeurd zou zijn als je de kuur niet had gekregen omdat het misschien tóch een virus was.. dat kun je eigenlijk niet weten. Zeker zonder overduidelijke infectie-tekenen of een kweek, weet je immers niet of je zonder de antibiotica veel zieker was geworden, of wel beter was geworden maar pas veel later, of dat je evengoed vrij snel opgeknapt was. Ik heb pas ook zoiets gehad met een andere infectie, waarbij na één kuur de koorts aanzienlijk daalde en de duidelijke infectie-tekenen verdwenen, maar ik me na een paar weken nog steeds lamlendig voelde en amper rechtop kon zitten. Ik heb uiteindelijk na wat wikken en wegen een tweede kuur gehad, en knapte daarna wel verder op. Maar ik wás daarvoor al wel aan het opknappen, het ging alleen tergend langzaam. Ik heb dus geen idee wat die kuur nu precies gedaan heeft. Maar hé: gelukkig knáp je weer op, dus het doel is bereikt!

doxicycline doet normaal niets aan de hoest,dus zal je hoest gewoon genezen zijn zoals een hoest er nu meestal spontaan mee op houd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100