Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

wat precies doen slaapmiddelen in je lichaam, wat maakt dat je slaapt?

Ik leid aan een erfelijke vorm van slaaploosheid. Nu probeer ik op zoveel mogelijk zonder slaapmiddelen te slapen, maar met periodes heb ik ze echt nodig. Dat doe ik al jaren zo. Ik neem ze een tijdje tot ik terug "op ritme" ben (bv. niet elke ochtend om 3 uur wakker word) en dan stop ik ermee. Dat lukt prima.
Maar hoe gaat dat nu precies? Op internet lees ik dat slaapmiddelen inwerken op het zenuwstelsel. Okee, maar hoe?
Er is ook al een vraag gesteld over spierontspanners, waarbij gezegd werd dat deze op de transmissie van hersenen naar spieren inwerkt. Is dat bij slaaptabletten ook zo, en zo ja, waarom heten deze dan niet ook "spierontspanners"?
Dus hoe werkt dat met slaapmiddelen? Op wat werken zij in? Ik kan soms uren liggen rollebollen in bed en me kwaad maken dat ik niet slaap. Als ik dan een halve slaaptablet (staurodorm) neem slaap ik in en herinner ik me de volgende dag niet meer hoe ik ben ingeslapen (soms brandt mijn leeslampje zelfs nog en lig ik op mijn bril). Dat heb ik niet met natuurlijk inslapen, dan denk ik "ha, mijn ogen vallen toe, lichtje uit en bril op nachtkastje".
Dus hoe gaat dat in je lichaam in zijn werk, zo een slaappil.

Toegevoegd na 3 uur:
Staurodorm is een benzodiazepines

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Er zijn verschillende soorten slaapmiddelen, ik weet niet welke je slikt? De benzodiazepinen stimuleren GABA-receptoren in je hersenen. GABA is de belangrijkste inhiberende (remmende) neurotransmitter in ons lichaam. Er zijn stoffen die de werking van GABA versterken. Deze kunnen op dezelfde receptoren binden als GABA, maar hebben een sterker effect. Zij zorgen dan voor een vermindering van de activiteit van ons centrale zenuwstelsel met als gevolg bijvoorbeeld slaperigheid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100