Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Haalt het lichaam opgehoopte afvalstoffen zelf uit je bloed?

Is het lichaam zelf in staat om het bloed te reinigen als er in het bloed opgehoopte afvalstoffen zitten? En wat zijn de gevolgen en feiten van opgehoopte afvalstoffen na het stoppen?

Situatie:
Door een fout van de arts qua medicatie gebruik heb ik wellicht afvalstoffen laten ophopen in mijn bloed. Hierdoor zijn vermoedelijk problemen met mijn lever en nier ontstaan (bloeduitslag nog neit binnen).

Weet jij het antwoord?

/2500

Een gezond lichaam is in staat afvalstoffen uit het bloed te verwijderen. Dit gebeurt hoofdzakelijk door de lever en de nieren. Wanneer echter de lever- en/of de nierfunctie is verstoord, kan ook het afvalverwijderende vermogen van deze organen zijn verminderd. Het lichaam produceert zelf ook afvalstoffen, bijvoorbeeld als bijproduct van de stofwisseling. Als het lichaam sneller afvalstoffen produceert dan de lever kan verwerken (dit gebeurt bij een verstoorde leverfunctie), zullen die afvalstoffen zich in het bloed ophopen. Ook als de lever of de nieren uitvalt, kunnen afvalstoffen niet meer uit het bloed worden verwijderd. In die gevallen zijn andere manieren nodig om de afvalstoffen te verwijderen, of om te voorkomen dat die afvalstoffen ontstaan, bijvoorbeeld door een dieet aan te houden. Om terug te komen op je vraag: een gezond lichaam reinigt zichzelf. Een gezond lichaam heeft zelfs meer reinigingscapaciteit dan nodig is om zichzelf schoon te houden. Er is dus overcapaciteit, hoewel die wel afneemt naarmate men ouder wordt. Zijn de lever en/of de nieren beschadigd (door een afwijking, vergiftiging of een andere oorzaak), dan is geen sprake meer van een gezond lichaam, en is het mogelijk dat het lichaam zichzelf niet, of niet voldoende, meer kan reinigen.  

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100