Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat is het nut van de mengregels in de farmacie?

De galenica is het deel van de farmacie dat zich bezighoudt met de werkwijze bij het maken van geneesmiddelen. Binnen de galenica kent men de zogeheten mengregels. Die schrijven voor op welke manier verschillende hoeveelheden van verschillende poeders moeten worden gemengd.

Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Galenica
en http://nl.wikipedia.org/wiki/Mengregels .

Mijn vraag gaat over de mengregels zoals die op bovenstaande pagina worden beschreven: beginnen met het lichtste poeder, en steeds niet meer van het volgende poeder toevoegen dan er al in de mortier aanwezig is.

Mijn vragen:
--  Gelden deze mengregels nog steeds, of zijn ze achterhaald?
--  Indien ze nog steeds gelden, wat is de fysische reden voor deze werkwijze?
 

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Deze mengregels gelden nog steeds en worden ook nog steeds onderwezen tijdens de studie farmacie. Het mengen van vaste stoffen vindt plaats in de apotheek bij de bereiding van capsules en (strooi)poeders, maar het is soms ook nodig bij de bereiding van zetpillen en dermatica (crèmes, zalven, gels, etc.). De beste menging krijg je als de mengverhouding tussen twee vaste stoffen nagenoeg 1 op 1 is en de deeltjesgrootte en -vorm gelijk is. Ook wil je theoretisch dat het verschil in dichtheid zo klein mogelijk is en dat oppervlaktekrachten een minimale rol spelen bij de menging. Denk bij dit laatste aan de invloeden van vocht en elektrostatische krachten. Dat 1 op 1 mengen noodzakelijk is, wordt vanuit deze formule verklaard: rsd = √[(p(1-p) / n)] x 100 % waarin rsd = de relatieve standaarddeviatie, p = de fractie die de vaste stof uitmaakt van het mengsel en n = het totale aantal deeltjes per monster. Hoe kleiner p is ten opzichte van n, des te hoger wordt de rsd, oftewel de spreiding, en des de slechter de menging. Op het verschil in dichtheid heb je tijdens de bereiding geen invloed: deze kun je niet veranderen, dat is nu eenmaal een stofeigenschap. Wel kun je de deeltjesgrootte van een stof verkleinen door deze voorafgaand aan het mengen fijn te wrijven in een ruwe stenen mortier. Dan het mengen zelf: tijdens de bereiding voeg je eerst de stof met de kleinste hoeveelheid toe aan de mortier. Hier voeg je een gelijk deel van de andere stof aan toe en je mengt tot een homogeen mengsel is verkregen. Vervolgens voeg je opnieuw een gelijk deel vaste stof toe en je mengt opnieuw tot homogeen, etc, etc. Tijdens het mengen moet je er dan ook nog op letten dat je niet steeds dezelfde mengbewegingen maakt en zo zijn er nog wat meer regels. Essentieel bij het mengen zijn in ieder geval de hoeveelheden die bij elke mengstap aan de mortier worden toegevoegd, de snelheid van mengen en de mengtijd (al is dat in de praktijk altijd maar een gokje).

Bronnen:
eigen ervaringen
Recepteerkunde

Een lichte grondstof boven op een zwaardere grondstof mengt niet goed, dan heeft de lichtere grondstof de nijging bovenop te blijven liggen. Dit is een algemene wijsheid uit de procesindustrie, dus die zal ook wel voor thuis mengen gelden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100