Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Klopt het dat je een kortere levensduur hebt als je levenslang pijnstillers moet slikken?

Beste mensen,

ik ben een chronisch rugpatiënt en ben 2 maanden geleden geopereerd (spondylolyse + breuk) aan de wervels L5-S1 (vastgezet) omdat ik naast mijn rugpijn ook nog eens uitstralende pijn had in mijn linkerbeen (kuit), de pijn in pijn kuit is zo goed als weg (heb met momenten wat irritatie maar is niet echt pijn meer, alleen moet ik zeggen dat mijn rugpijn onveranderd is gebleven, heb evenveel pijn als voordien, voornamelijk bij het zitten en liggen :( daarom blijf ik nog steeds Zaldiar slikken en sinds enkele dagen terug begonnen met ibuprofen samen met een maagbeschermer, maar zelfs die combinatie helpt bijna niet mijn rugpijn te verminderen en het zou best kunnen dat ik nog sterkere pijnstillers moet gaan slikken binnenkort, ook het feit dat ik nog jong ben (24 jaar) vind ik het ontzettend vervelend naar de toekomst toe (werk en carrière).

Ik vroeg mij af of je een kortere levensduur hebt als je bijvoorbeeld heel je leven (zware) pijnstillers moet slikken?

Want ik ben wat ongerust :-(

Weet jij het antwoord?

/2500

Gelukkig niet! Vergelijk het met zware rokers. Er zijn zat zware rokers die een hoge leeftijd halen, ondanks dat ze meer kans hebben om korter te leven dan mensen die niet roken. Of het levenslang slikken van pijnstellers statistisch een negatief effect heeft op de levensverwachting valt ook te bezien. Ik denk dat het goed is om je zorgen juist met je huisarts te bespreken.

Daar is geen zinnig woord over te zeggen. Niemand weet hoe oud hij/zij wordt, dus niemand weet ook wat precies de invloeden zijn die een langer of korter leven garanderen. Er zijn wel indicaties over "gezond" leven, maar belangrijker is het wat je in je genen hebt meegekregen. Er zijn mensen die heel oud worden met allerlei kwalen. Er zijn mensen die heel oud worden en heel ongezond geleefd hebben. Er zijn mensen die vanalles mankeren en toch oud worden. Er zijn geen indicaties dat het lever verkort wordt door veel pijnstillers. De specialist van mijn man (terminale kanker) de hematoloog, die zegt het zo: "gezien de ervaringen en de statistieken zou ik zeggen dat je nog uiterlijk een jaar te leven hebt als alles goed gaat. Maar wij zijn god niet en wij kunnen er dus niets van zeggen."

Ik weet niet of de conclusie die ik trek helemaal terecht is maar op basis van het bijgevoegde artikel denk ik dat je kunt stellen dat je statistisch gezien mensen die chronisch pijstilleers slikken minder oud worden dan mensen die dat niet doen. Wat dat voor individuele gevallen betekent, daar kan geen mens iets zinnigs over zeggen. Want bovenstaande betekent niet anders dan dat, bijvoorbeeld uitgaande van een gemiddelde leeftijd van 75 jaar, mensen die chronisch pijnstillers slikken, gemiddeld niet ouder worden dan bijvoorbeeld 72 jaar. Maar in beide groepen zitten mensen die de twintig niet halen of die honderd worden. Overigens hoeft dat dan ook weer niet aan de pijnstillers te liggen maar kan dat ook aan de achterliggende reden liggen waarvoor men de pijnstillers slikt. Genoemde leeftijden zijn fictief en alleen als voorbeeld bedoeld. Ik had geen zin om de echte gemiddelden op te zoeken.

Bronnen:
http://www.verontrustemoeders.nl/Schade%20...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100