Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom verlies je 10-15% van je kracht na 1 a 2 weken ziek zijn?

Ik ben even goed ziek geweest en aardig kracht verloren gemiddeld 5 a 10 kilo per oefening. Hoe kan dit? En hoe krijg ik dit snelste terug? Hoe lang duurt het ongeveer? Kan nu bijv maar 40 kilo dumbells benche per hand ipv 45.

679
Ritsuka
5 maanden geleden
Geef je lijf tijd om te herstellen, komt wel weer goed
Ritsuka
5 maanden geleden
https://www.fit.nl/spiermassa/verliezen-spierkracht-spiermassa

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Als je een tijd ziek bent geweest en veel hebt gelegen is de spierafbraak snel gegaan. Bedrust zorgt er namelijk voor dat er geen nieuw spierweefsel wordt aangemaakt.
Het is van belang dat je na het herstel niet gelijk intensief gaat sporten, maar het langzaam opbouwt. Het helpt als je ervoor zorgt voldoende eiwitten binnen te krijgen, want die dragen bij aan de heropbouw van de spiermassa.
(Lees meer...)
Amadea
5 maanden geleden
Als je ziek bent, eet je niet (genoeg), en teert je lichaam in op reserve voorraden. Je spieren zijn een nuttige reservevoorraad, omdat eiwit (via gluconeogenese) omgezet kan worden in glucose en dus energie. Ook kunnen die eiwitten worden omgezet in bv witte bloedcellen en antilichamen om de infectie te bestrijden.
(Lees meer...)
5 maanden geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding