Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het mogelijk dat je sommige dingen wel en niet kunt ruiken?

mijn moeder heeft een zeer slechte neus, zij kan bijna niets ruiken maar sommige dingen ruikt ze (lijkt wel) beter dan normaal zoals bv een bloembed met rozen om de hoek van de straat, terwijl andere zij dingen vlak voor haar bijvoorbeeld niet kan ruiken. hoe zit dit ? om te verduidelijken - ik ken ook iemand die alleen hoge en lage tonen van muziek kan horen de midden tonen hoort hij niet, dit komt door overmatig gebruik van walkmans op de hoogste (en ook opgevoerde) standen in combinatie met gabber house muziek jaren geleden. kan zoiets ook voorkomen op het gebied van geur, zodat bepaalde dingen je kan en andere niet kan ruiken ? of had mijn moeder toen gewoon een helder moment van ruiken ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het ruiken is iets heel anders dan horen. Ruiken heeft ook heel veel te maken met het herkennen van de geuren. Mensen die veel verschillende geuren herkennen zullen over het algemeen ook veel beter ruiken. Je kan er zelfs op trainen. Door mijn jarenlange werk op een (bio)chemisch laboratorium heb ik altijd tussen de chemicaliën gezeten. Als je potjes open maakte was je erop getraind om meteen de stof te herkennen. Er zijn echter ook mensen die door b.v. een hersenschudding ineens niet goed meer kunnen ruiken en zelfs proeven. Ook mensen met chemokuren raken reuk en smaak kwijt. Het opbouwen van reuk is dus vooral een kwestie van training. Het kwijtraken van geur is een kwestie van "afbouw" in de hersenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100