Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan door de kou fietsen (milde) onderkoeling veroorzaken?

Vanochtend fietste ik naar school (zo’n 30-40 minuten) en het was erg koud, ondanks ik me warm had aangekleed.

Toen ik op school aankwam, ging het niet goed; Ik had ‘trilaanvallen’ (vooral in mijn benen), mijn gehoor en zicht vielen weg (begon met zwarte flitsen), ik was niet in staat om te praten, helder te denken, lopen of staan en ik zag heel bleek.

Deze klachten gingen ongeveer na een kwartier weg.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat komt doordat de schol warm is. door die snelle temp wisseling kun je zomaar flauw vallen.

Het kan zijn dat je licht onderkoeld was. Daar hoef je je verder niet ongerust om maken. Hoe kan dat? Je fietste naar school gedurende 30/40 minuten. Dat is toch een behoorlijke inspanning waardoor je veel warmte kwijt raakt. Op het moment is het buiten best koud. Vanmorgen was het zelfs een klein beetje onder het vriespunt. Je moet de warmte dan goed vasthouden. Dat deed je door dikke kleding. Maar had je ook een muts op? De meeste warmte verlies je namelijk via het hoofd. (Daarom krijgen baby's bij de geboorte meteen een mutsje op). Probeer dus je hoofd goed warm te houden met een dikke muts die goed aansluit op het hoofd. Ik weet dat de meeste jongeren dat niet geweldig vinden, maar ja...... Wat gebeurt er als je temperatuur iets te laag wordt? Je hart gaat wat langzamer kloppen en daardoor wordt zuurstof niet meer zo goed door je lichaam vervoerd. Vooral de uiteinden van je lichaam hebben het dan wat zwaarder (natuurlijk eerst het hoofd). Als je hoofd wat minder zuurstof krijgt, krijg je al die rare symptomen: hoofdpijn, flitsen, raar zien, je kunt zelfs flauwvallen. Kortom, na een kwartier was jouw lichaam weer op temperatuur, jouw hart ging weer normaal kloppen, de zuurstof kwam weer op alle plekjes in het lichaam. Dus, fiets iets rustiger, kleed je warm aan en vergeet vooral het hoofd niet!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100