Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat helpt tegen een opgeblazen buik, verstopping en winderigheid?

Sinds een aantal maanden heb ik last van mijn darmen. Het gaat om een opgeblazen gevoel, nauwelijks tot geen ontlasting, veel winderigheid, na het hebben van een ontlasting niet opgelucht het gevoel hebben dat alles weg is, ontlasting gaat er moeilijk uit. Het voelt alsof mijn darmen heel weinig doen. Ik ben hiervoor een een tijd geleden naar de huisarts voor gegaan. Daar kreeg ik movicolon en tips over het eten en etc.
Omdat dit dus overduidelijk niet geholpen heeft ben ik afgelopen week weer naar de huisarts geweest. Nu kwam het er op neer dat ik PDS heb. Ik ben nu opnieuw gaan kijken naar natuurlijke producten die zouden kunnen helpen tegen mijn symptomen. Ik ben bijvoorbeeld nu bezig met venkelzaad als thee drinken, gember als thee, ik heb mijn etenspatroon aangepast (meer groente, fruit en zoveel mogelijk eten proberen te vinden waarvan mijn darmen erop zouden kunnen reageren). Sporten deed ik al fanatiek in de tijd dat ik het kreeg. Mijn stress niveau was hoog, ik werd vaak snel gestrest hoewel dit nu juist een tijd een stuk minder is geworden. Ik begin nogal wanhopig te worden omdat voor mijn gevoel niks helpt.

Heeft iemand hier ook last van of weet iemand wat zou kunnen helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Korte termijn oplossing: drink een blikje niet gekoelde coca cola, dit verhelpt je buikpijn en het opgeblazen gevoel. Winderigheid Kun je voorkomen door rustig te eten, te drinken, te praten en goed te kauwen, dan slik je minder lucht in. Darmgas is normaal, iedereen laat 10 à 20 windjes per dag zonder dat je het door hebt. Verstopping Betere voeding: meer vezels: groente, volkoren brood/beschuit/pasta Drinken: 's morgens een zwarte koffie werkt stimulerend Beweging: sporten + dagelijks bewegen, niet de lift/roltrap/bus/tram/metro, maar de trap/fiets of gewoon lopen. Fruit, let op: niet alles, niet veel: suiker! 2 stuks per dag is goed. Bv bananen werken stoppend, verse sinaasappel is prima/bevorderend. Opgeblazen gevoel Teveel en/of verkeerd voedsel gegeten. Producten die vaak extra gasvorming geven: nieuwe aardappelen, prei, kool, peulvruchten, ui, paprika, spruitjes, knoflook Pruimen, meloen, radijs, onrijp fruit Gerechten met ei Grote hoeveelheden suiker en vet, maar ook bepaalde suikervervangers Noten, kokos, scherpe kruiden en specerijen Bier en koolzuurhoudende dranken Sommige mensen hebben minder klachten als ze minder stress hebben. Zorg dus voor voldoende ontspanning en beweeg regelmatig. Er zijn ook producten op de markt die een opgeblazen gevoel of winderigheid tegengaan. Ook probiotica kan uitkomst bieden. Toegevoegd na 4 minuten: Een diëtiste kan je zeker helpen en maakt voor jou een op maat lijst 'wat wel, weinig en niet gebruikt' moet worden.

Bronnen:
https://www.gezondheidsnet.nl/stoelgang-en...

PDS ontstaat door een te arme, of niet goed uitgebalanceerde darmflora. In uiterste instantie kan poeptransplantatie uitkomst bieden. Als je er in wilt verdiepen kan ik je "De microbemens - Remco Kort - 9789025306922 - Paperback" aanbevelen. Informatief en zeer leesbaar. Remco Kort is microbioloog, en dus zeer ter zake kundig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100