Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is een ik wil niet gereanimeerd ketinkje rechtsgeldig ?

Als iemand niet gereanimeerd wil worden door zo ketinkje
Wat moet en mag je wel en niet
Als je wel kan reanimeren

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Iemand die zo'n kwtting draagt wil niet gereanimeerd worden. Stel jij loopt op straat en er valt iemand neer. Hartinfarct en moet gereanimeerd worden. Jij hebt EHBO en start met de reanimatie. Zonder AED is er geen reden om iemands borst te ontbloten, dan zie je die ketting dus niet. Je mag NOOIT gaan zoeken of zo'n ketting er is want daarmee verspil je kostbare tijd. En de meeste mensenhebben zo'n ketting niet. Als er wel een AED ter plaatse is. Of je ziet die ketting. MAG je kiezen om wel of niet te reanimeren. Wat je ook doet het is nooit fout. Soms kan je beter wel reanimeren...als er bijvoorbeeld een hele grote groep omheen staat. Veel mensen zijn niet op de hoogte van de ketting en kunnen heel boos worden als je niets doet of ineens stopt. Doe dan gewoon wat minder je best. Of ga bijvoorbeeld een hoofdwond verzorgen. Of leg het slachtoffer in de stabiele zijligging. De wens van het slachtoffer is belangrijk. Maar je eigen veiligheid is nog belangrijker. Uiteraard bel je wel 112. Zodra het ambulance personeel het oveeneemt stoppen ze het slachtoffer meteen in de Ambulance...en zodra de deuren dicht zitten, stoppen ze met de reanimatie. Ambulance personeel en artsen zijn wel verplicht zich aan de ketting te houden. Een EHBO-er of BHV-er of een gewone burger niet. Achteraf kan je niet worden aangeklaagd voor nalatigheid of dood door schuld. En stel dat he toch reanimeert en het slachtoffer overleefd het...kan je daarvoor ook niet worden aangeklaagd. Een arts of ambulance personeel kan wel problemen krijgen wanneer ze de ketting negeren en toch gaan reanimeren. Maar nooit als ze NIET reanimeren. Overigens. Alleen de originele "niet reanimeren penning" is geldig. Papiertjes, tatoeages e.d. niet! Er zijn ook andere penningen te koop, maar ook DIE zijn NIET geldig.

Bronnen:
6 jaar EHBO en BHV training volgen.
https://www.nvve.nl/waardig-sterven/niet-r...
https://www.patientenfederatie.nl/producte...

Ja, een niet reanimeren penning is een rechtsgeldige wilsverklaring van een mens waarmee hij aangeeft geen reanimatie te willen als dit nodig is. Volgens de wet (Wet Geneeskundige Behandelings Overeenkomst) is het een behandelverbod. Ambulancepersoneel en andere professionele zorgverleners moeten, zodra zij deze zien, deze verklaring volgen. Zij zullen niet beginnen aan de reanimatie of de reanimatie stoppen. Niet-professionele zorgverleners (voorbijgangers, EHBO'ers, burgerhulpverleners en BHV'ers) zijn niet verplicht te stoppen, maar zijn ook niet verplicht om (door) te gaan met reanimeren als zijn een niet-reanimerenpenning aantreffen. Zij mogen zelf beslissen, totdat een professionele zorgverlener ter plaatste is.

Bronnen:
https://kennisbank.patientenfederatie.nl/a...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100