Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Huisarts/specialist heeft medisch beroepsgeheim, hoe zit het met de assistentes?

Dat huisartsen in het kader van hun beroep medisch beroepsgeheim hebben is duidelijk. Al mijn problemen en ellende bespreek ik met mijn huisarts of specialist in het ziekenhuis. De arts tikt in zijn pc alles wat besproken is en is beschikbaar voor de collega artsen. Maar is dit ook allemaal zichtbaar voor de assistentes en secretaresses? Leuk als je buurvrouw de assistente is van je huisarts. Is het medisch beroepsgeheim niet alleen voorbehouden aan de arts?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een huisartsassistente heeft net zo'n beroeps geheimhoudingsplicht en wéét dat het verboden is om die te verbreken. Als een arts of andere hulpverlener die deze plicht heeft, schendt dan zal dit leiden tot strafrechtelijke en tuchtrechtelijke vervolging.

Ondersteunend personeel dat betrokken is bij een medische behandeling of de taken daar omheen (denk aan dokters- en apothekersassistentes, medisch secretaresses, laboratoriummedewerkers, medewerkers die bloed afnemen of de uitslagen van onderzoeken verwerken maar bijvoorbeeld ook co-assistenten of de - inmiddels bijna uitgestorven - achterwacht van een huisarts die diensten draait) hebben geen eigen - in de wet vastgelegd - beroepsgeheim, maar er is in dat geval sprake van wat we noemen een "afgeleide geheimhoudingsplicht". Omdat zij werkzaamheden doen waarmee ze de arts of andere behandelaar (verloskundige, verpleegkundige, fysiotherapeut, apotheker etc.,) die wél een zelfstandige geheimhoudingsplicht heeft ondersteunen, geldt voor hen hetzelfde beroepsgeheim dat geldt voor deze behandelaar zélf.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100