Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een trommelvliesbuisje tinnitus verergeren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens KNO-artsen kan dit inderdaad gebeuren, maar de kans daarop is niet heel groot. Het hangt er nogal vanaf wat de oorzaak van de tinnitus is. Als het geregeld dichtklappen van de trommelvliezen het oorsuizen veroorzaakt dan zullen buisjes dit probleem juist oplossen. Komt de tinnitus door een gehoorbeschadiging, dan heb je kans dat buisjes daar geen goed aan doen.

Nee. Tinnitus ontstaat wanneer in het slakkenhuis de trilhaartjes van zenuwcellen afsterven. Cellen die gewend zijn input vanuit die trilhaartjes te krijgen ontdekken plotseling dat er niets meer binnenkomt. De cel wordt "onzeker" en gaat zelf geluid 'verzinnen' en doorgeven. Dat geluid hoor je dan, vaak in de vorm van een fluittoon, of een ruis. Een trommelvliesbuisje blijft in helemaal uit de buurt van het slakkenhuis, en dus ook van de trilhaartjes. Tenzij er iets gruwelijk mis gaat tijdens de operatie hoef je niet bang te zijn voor een verergering van tinnitus. Sterker nog: doordat er weer extra écht geluid in het oor terecht komt zullen ook meer trilhaartjes signalen naar de zenuwcellen gestuurd worden. Die zenuwcellen krijgen dus weer input en worden minder 'onzeker' en gaan beter reageren. Je tinnitus zou wel eens juist kunnen verminderen !

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100