Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan ik verwachte met cardioversie?

Over twee weken heb ik die behandeling en ik denk dat er vast wel mensen zijn die die behandeling hebben gehad.

Toegevoegd na 1 dag:
Ik heb wel boezemfibrileren dat ben ik vergeten er bij te schrijven

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Cardioversie kan nodig zijn als het hart (de boezem en/of de kamer) niet helemaal gecoördineerd samentrekt. Dat is bijvoorbeeeld het geval bij kamerfibrileren (niet bij jou, want dan zou je deze vraag niet kunnen stellen). Of bij boezemfibrileren. Daar is mee te leven, maar het heeft een erg onregelmatige hartslag tot gevolg, die waarschijnlijk nogal vervelend aan doet. Of het is flutter, waarbij de boezem er ook niet goed met zijn hoofd bij is. Het hart wordt normaliter elektrisch aangedreven. De sinusknoop op de linker boezem vuurt met een zekere regelmaat een elektrische impuls af. Die verspreidt zich over beide boezems, die daardoor samentrekken, en waardoor de boezems zich ledigen in de kamers. Die elektrische impuls komt tenslotte ook aan bij de AV-knoop, waar hij langzaam wordt voortgeleid, en waarna hij tenslotte de bundel van His bereikt, die vertakkingen heeft over beide kamers, en die zorgt dat alle kamerspieren zich tegelijk samentrekken, teneinde zich in Aorta en Longslagader te ledigen. Waarom dit elektrische verhaal? Omdat de enige manier om alle onregelmatige samentrekkingen weer in het gareel te krijgen is, het hele hart een elektrische opdonder te geven (het zogenaamde defibrileren). Waarschijnlijk geen prettige ervaring (hoewel het meestal wordt toegepast bij hartstilstand, en dus eigenlijk dood). Bij jou zal het ongetwijfeld onder enige vorm van narcose gebeuren, zodat je er niets van merkt. En als je weer bij komt heb je weer een fijn regelmatig kloppend hart, zonder dat je er verder nog iets van merkt. Toegevoegd na 2 minuten: P.S. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.

Ik voer deze handeling bijna dagelijks uit. Inderdaad zoals eerder beschreven, Infuusje, gebit uit (indien aanwezig) en dan krijg je een roesje. Wel is het belangrijk dat je bloedverdunners gebruikt (ascal telt niet mee) of dat de ritmestoornis binnen 48 uur ontstaan is voordat er gecardioverteerd kan worden. Doordat de boezem door de onregelmatige trekking het bloed niet genoeg naar de kamer kan pompen, kan bij een langdurige boezemfibrilleren, stolselvorming ontstaan. Indien geen bloedverdunners, bestaat de kans dat je met een schok een stolsel 'losschiet' naar een plaats waar je die echt niet hebben wil. Van te voren prikken wij dus bloed om de 'dikte' te controleren en de nierfuncties en electrolyten. Notabene: de sinusknoop zit in de rechterboezem, niet links zoals in een eerder antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100