Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Veroorzaakt stoppen met roken overmatige hoest?

Ik ben 1 maand geleden gestopt met roken, en sindsdien hoest ik de ganse dag. Ik heb vandaag 2x een paar trekjes aan een sigaartje gedaan en telkens hoest ik een uurtje niet.
Hoe kan dat nu?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je bent gestopt met roken : Gefeliciteerd en houd vol!! Niet 1 of 2 sigaretjes/sigaartjes of zelfs maar een trekje nemen... niet raadzaam, niet slim, iedere keer dat je dit doet, moet je lichaam weer vanaf dag 1 de strijd aan gaan en dat is voor jou niet fijn. Sinds ik zelf gestopt ben met roken, heb ik nog nooit zoveel gehoest. Het was zo erg dat ik naar de huisarts ben gestapt, die er geen raad mee wist. De specialist [longarts] verzekerde mij dat ik geen uitzondering was. Longarts: "Longen willen de geasfalteerde wegen die wij met al die gerookte sigaretten daar gelegd hebben eruit hoesten..." Ook zei hij dat lichamen kennelijk verschillend reageerden. De een hoest 'nooit' meer na gestopt te zijn met roken en de ander hoest als nooit tevoren en blijft dat ook heel lang doen. Nou helpt het ook niet als je bijvoorbeeld bronchitis of astma/copd hebt, maar dan nog ook mensen zonder deze longaandoeningen hoesten al dan niet heel erg of amper >> na het stoppen met roken! Is het verklaarbaar : nee. Succes met je strijd, hoop dat je echt stopt en dat je er steeds minder last van krijgt, bij mij is het na 5 jaar hoesten nu wel voorbij, ik hoest alleen nog als het moet. Toegevoegd na 1 minuut: Antwoord : nee, stoppen met roken veroorzaakt geen overmatige hoest. Toegevoegd na 11 uur: HERSTEL Antwoord: stoppen met roken KAN overmatige hoest veroorzaken. Bij de een wel, bij de ander niet.

Helaas ben je niet de enige. De meeste mensen die stoppen krijgen daarna vele last van benauwdheid en hoesten. Sommigen krijgen zelfs COPD ná het stoppen. Is het ddaarom gezonder om weer te gaan roken? Nee, dat niet. Wel is het beter om in etappes te stoppen. Vraag advies aan een longarts.

Of het waar is weet ik niet, maar ik denk dat door het stoppen met roken de "verdoving" van de luchtwegen verdwijnt en dat daardoor je longen en luchtpijp beter voelen wat voor rotzooi er allemaal op de wanden terecht is gekomen. Het hoesten (kan een flinke tijd duren) is dan een poging de zaak schoon te blazen. Net zoals je gaat hoesten als je verkouden bent (=overmatig keelslijm wegblazen). Geen sigaartjes tussendoor roken! Dat houdt die verdoving in stand.

Het schijnt zo te zijn dat er stoffen in tabak zitten die je hoest prikkel kunnen onderdrukken. Verder na een tijd stoppen herstellen je trilhaartjes zich. Dit kan het hoesten veroorzaken. Bij Tabakinfo.nl en de site van het Rivm kan je lezen wat er in tabak zit en wat het doel daarvan is. Lees de bovengenoemde sites mocht je toch in de verleiding komen om weer te roken. Succes met stoppen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100