Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heb ik bloedarmoede of iets dergelijks? (zie uitleg)

Ik heb bijna altijd als ik op mijn hurken zit en weer op sta, dat ik even wazig zie en vlekken voor mijn ogen krijg. Daarbij een raar gevoel in mijn hoofd. Wat is dit?

Ik weet niet of dit er ook mee te maken heeft, maar ik heb ook last van wagenziekte. Althans, dat denk ik. Als ik achterin een auto zit, kan ik niet goed tegen bochten, rotondes enz. Ik krijg dan ook een beetje een dizzy gevoel in mijn hoofd. Maar ik word niet misselijk zoals eigenlijk wel bij wagenziekte hoort.

Weet iemand wat dit kan zijn, bloedarmoede ofzo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik las in de kantlijn de vraag "heb ik bloedarmoede" en ging er vanuit dat iemand vragen had over de uitslag van een bloedonderzoek. Maar jij hebt een vraag over symptomen, en op je vraag is geen antwoord te geven als je niet naar je huisarts gaat voor verder onderzoek. Wel even kort: duizelig worden als je overeind komt na gehurkt zitten, liggen of ook gewoon op een stoel zitten, is vrij normaal. We noemen het orthostatische hypotensie, dat wil zeggen dat je bloeddruk even daalt door je houding. Als je opstaat of zelfs als je gaat zitten nadat je gelegen hebt, moeten je hart en vaten zich even aanpassen aan de nieuwe situatie. Je lichaam moet even iets meer kracht gebruiken om genoeg bloed naar je hersenen te krijgen, omdat er tegen de zwaartekracht in gewerkt moet worden. Dat is helemaal niet erg want dat kan ons lichaam best aan, maar er is soms een kort moment waarop je al wel staat, terwijl je systeem zich nog niet heeft aangepast aan het feit dat je staat. Dat gebeurt vooral als je snel opstaat. Het wordt dan even zwart voor je ogen en je voelt je heel licht in je hoofd. Als je gewoon even rustig blijft staan en je eventueel ergens aan vasthoudt, óf als je wat langzamer opstaat een volgende keer, dan trekt het vanzelf weg. Nu is het wél zo dat dit soort verschijnselen vaker voorkomen als je bijvoorbeeld een vorm van bloedarmoede hebt. Maar het is dan niet de enige klacht. Bij bloedarmoede horen verder klachten als vermoeidheid, spierzwakte, snel uitgeput zijn (buiten adem) bij inspanning, zweten, hartkloppingen, koude handen en voeten, bleekheid (vooral de lippen maar ook onder de nagels is dat zichtbaar), gebarsten mondhoeken, duizeligheid (dus niet alleen bij het opstaan) en soms nog allerlei andere klachten zoals problemen met maag en darmen, slecht kunnen slapen, etc. Als je dat soort klachten hebt, of als je je om andere redenen zorgen maakt, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Als die een vermoeden heeft dat je inderdaad bloedarmoede hebt, kan dit heel simpel getest worden. En als er andere oorzaken mogelijk zijn, kan de huisarts daar ook naar kijken. Wagenziekte is iets waar veel mensen last van hebben, dat kan ik hier zo niet bij plaatsen. Als je het eerder niet had, zou het kunnen dat je bijvoorbeeld een propje in je oor hebt of dat je lichaam door stress (zowel mentaal als lichamelijk) wat gevoeliger is hiervoor. Toegevoegd na 3 minuten: Als je met "bijna altijd" bedoelt dat je het al heel lang hebt, dan zou ik er zéker niets achter zoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100