Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb Last van mijn rechterzij bij warm eten , hoe kan dit?

Het begon zondag , toen ik een bitterbal at en ineens heel last kreeg in mijn rechterzij toen ik hem doorslikte. Het voelt als een soort steek. Sindsdien heb ik nu al een paar dagen last bij het slikken van warm eten. En vind dit een rare plek om last te krijgen aangezien het eten daar niet langs komt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Aan de rechter kant in je bovenbuik zitten je lever met galblaas en delen van je darmen. Op het moment dat je voedsel eet zal je galblaas samenknijpen om de daarin opgeslagen gal in je darmen te brengen. Als er bijvoorbeeld stenen in he galblaas zitten dan kan dat dus een krampende of stekende pijn geven in je rechter bovenbuik of rechter flank. Aangezien gal nodig is bij vertering van vetten knijpt je galblaas harder samen bij het eten van iets vets, zoals een bitterbal; warm eten/ avondeten bevat meestal ook meer vet dan de andere maaltijden. Over de inwendige organen bevinden zich nog spieren en de huid, die op zich ook stekende pijn kunnen geven. Bij klachten van de spieren, huid, darmen of lever zijn de klachten echter niet gerelateerd aan het eten. De maag en slokdarm kunnen ook pijnklachten geven die gerelateerd zijn aan eten, maar die zijn weer ergens anders gelokaliseerd. Dan blijft dus de galblaas als enige over. Op zich zijn galstenen goedaardig en trekken de klachten ook weer weg. Mocht je er last van blijven houden, dan is het natuurlijk wel verstandig om een arts te bezoeken. Mocht je er koorts bij krijgen of hevige aanvallen met bewegingsdrang, dan zo spoedig mogelijk een arts bezoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100