Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik krijg vaak ineens erge maagpijn die uitstraalt naar de borst en gezicht, maar als ik veel koud water drink zakt de pijn soms af. Hoe kan dit?

Weet jij het antwoord?

/2500

De meest waarschijnlijke verklaring hiervoor is zuurbranden, in medische termen ook wel reflux genoemd. Hierbij vloeit maagzuur terug de slokdarm in. Dit kan bijvoorbeeld komen door veel eten, bepaalde voedingsstoffen, overgewicht, zwangerschap of het gebruik van bepaalde medicijnen. De slokdarm is in tegenstelling tot de maag niet beschermd tegen dit agressieve maagzuur en hierdoor treedt een heftige pijnprikkel op. Door water te drinken spoelt u het maagzuur als het ware terug de maag in. Dit kan tijdelijk verlichting bieden. Voor zuurbranden zijn effectieve geneesmiddelen verkrijgbaar, zoals zuurbinders (Rennie, Maalox, Gaviscon) en zuurremmers (ranitidine, omeprazol, pantoprazol).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100