Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Een MRI met inspuiten van een vloeistof wordt gebruikt voor foto's van je ruggenwervels. Als dit zonder vloeistof gebeurd wat is dan het resultaat?

Inspuiten van deze vloeistof is slecht als je al problemen hebt met zwakke nieren.

Weet jij het antwoord?

/2500

In de radiologie is het nodig dat er contrast is te zien op de foto. Men wil immers de organen en hun structuren kunnen onderscheiden om zo een oordeel over de conditie van het orgaan te kunnen uitspreken. Wanneer er in de radiologie over contrast wordt gesproken, bedoelen we daarmee verschillen in zwarting op de foto. Dit zwartingsverschil ontstaat doordat röntgenstraling in verschillende mate wordt geabsorbeerd door het lichaam. Delen van het lichaam die veel röntgenstraling doorlaten, zullen zwarter op de foto worden afgebeeld dan delen die weinig straling doorlaten. Sommige weefsels echter, laten röntgenstraling ongeveer in gelijke mate door. Om deze weefsels dan toch nog duidelijk van elkaar te kunnen onderscheiden, maakt men gebruik van kunstmatig toegepaste contrastmiddelen. Deze contrastmiddelen kunnen ingedeeld worden in negatieve en positieve contrastmiddelen. Negatieve contrastmiddelen absorberen weinig röntgenstraling. Denkt u hierbij aan gassen zoals lucht of koolstofdioxide. Positieve contrastmiddelen absorberen röntgenstraling juist heel sterk. Bariumsuspensies en jodiumhoudende contrastmiddelen vallen onder deze groep. Zonder deze contrastvloeistof zijn de afbeeldingen en daarmee de eventuele afwijkingen minder duidelijk te zien.

Bronnen:
http://www.elisabeth.nl/ik_ben_patient/vm_...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100