Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

In een film was er iemand die met een klap tussen de schouders werd uitgeschakeld, kan dit ook echt en hoe zit dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Door een harde klap kunnen er scheurtjes in de pezen ontstaan, of kan de schouder ontwricht raken, wat zeer pijnlijk kan zijn en de ander kan doen uitschakelen.

Bronnen:
http://www.cjsm.be/gezondsporten/themas/sp...

Nee, dit kan niet; de kracht die daarvoor nodig is ligt ver buiten de mogelijkheden van een mens. Het is mogelijk om door een harde klap op het borstbeen het hart stil te zetten. Als de klap op precies het juiste moment in de hartcyclus gegeven wordt, dan raken de elektrisch stromen in het hart als het ware in de war. Hierdoor trekken de spiervezels in het hart niet meer synchroon samen waardoor het hart effectief gezien niet meer klopt. Het slachtoffer raakt daarbij vrijwel direct buiten bewustzijn en zal na enkele minuten overlijden. Een zelfde principe wordt wel gebruikt bij reanimaties. Als de dokter er snel genoeg bij is (binnen ong 30 seconden), dan kan door zo'n precordiale stoot het elektrische ritme ook weer hersteld worden, waardoor het hart bij een hartstilstand weer op gang komt. Theoretisch gezien is het mogelijk om zo'n stoot via de rug te geven; de klap zou dan inderdaad tussen de schouderbladen gegeven moeten worden. In dit geval moet de drukgolf echter een veel langere weg afleggen. De drukgolf moet ook dwars door de wervels lopen, ook de longen hebben hier een dempende werking. Als de stoot zo hard is, dat de drukgolf ondanks deze factoren hard genoeg is om invloed op het hart te hebben, dan zou het dus kunnen. Zoals gezegd ligt het ver buiten de menselijke mogelijkheden om een dergelijke klap uit te delen; sommige zware machinerie kan dat echter wel. Een dergelijke klap geeft echter wel uitgebreide andere schade.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100