Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan ik na een val artrose krijgen?

Stel dat ik na een val/sprong van een bepaalde hoogte ( geen stoepje of muurtje, maar echt een behoorlijk hoogte. Bijvoorbeeld 3 of 4 meter. ) in gehurkte stand terecht kom op de grond, dan krijgen mijn knieën een behoorlijke klap. Ik weet dat je dan door de klap knie-problemen kunt krijgen, zoals artrose, maar hoe zit het met de rest van je lijf? In principe lijkt het me dat heel je lichaam een flinke klap krijgt dan, maar kan het dan zo zijn dat je door deze val/sprong ook klachten krijgt in de wervelkolom? Dus behalve de artrose in je knieën ook artrose in je wervelkolom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Artrose is slijtage van het kraakbeen in gewrichten. Het kraakbeen kan geleidelijk aan verminderen of helemaal verwijnen. Hier een lijst van oorzaken: Artrose kan eigenlijk worden gezien als een normaal proces van de gewrichten zodra er sprake is van onderbelasting van een gewricht oftewel een tekort aan belasten van het totale kraakbeenoppervlak.[8] Dit heeft tot gevolg dat de gewrichten minder kraakbeen hebben en dat er pijn bij beweging gaat ontstaan. Vaak wordt over artrose gesproken als 'slijtage' van de gewrichten, maar van puur mechanische slijtage zoals men bij machineonderdelen ziet is geen sprake; zowel bot als kraakbeen zijn levende weefsels met cellen die actief betrokken blijven bij het functioneren van het weefsel. Risicofactoren voor het ontstaan van artrose zijn: Chronische overbelasting of verkeerde belasting door verkeerde houding, belastingsvormen waarbij men snel geneigd is om delen van het lichaam vast te zetten zoals bij fysiek zware arbeid, of intensief sporten. Overgewicht speelt een belangrijke rol bij artrose van knieën, heupen en enkels. Trauma in beschadigde gewrichten bijvoorbeeld door sportletsels kan ook eerder artrose ontstaan. Erfelijkheid; artrose treedt bij iedereen in bepaalde mate op, maar de snelheid waarmee dat gebeurt, is in een bepaalde mate erfelijk.[10][11] In zeldzame gevallen is vroegtijdige artrose een ziekte die dominant overerft. Ontstekingsreactie; artrose ontstaat niet alleen door overmatig gebruik van gewrichten of veroudering maar ook door een lichte ontstekingsreactie van het lichaam. Deze ontstekingsreactie versnelt de afbraak van gewrichtskraakbeen. Verder worden er onderzoeken verricht naar andere risicofactoren voor de progressie van artrose, zoals een lage vitamine D-spiegel,[16] een lage vitamine K-spiegel[17] of de mogelijke invloed van vrije radicalen.[18] Trauma kan artrose veroorzaken op langere termijn, je kan dus niet van vandaag op morgen artrose hebben, dit is het afslijten van het kraakbeen en gebeurd geleidelijk aan. Door een trauma kan dit proces zich wel versnellen.

Bronnen:
http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Artrose

Artrose is een ontsteking van de gewrichten. Een ontsteking kan je krijgen na een kwetsuur Dus het antwoord ja Robby BB

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100