Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb een vreemde bult op mijn hand, wat is het?

Ik was op school en opeens voel ik iets raars in mijn hand, dat een klein beetje pijn deed. Mijn ouders en mijn klasgenoten weten niet wat het is, het voelt alsof het bot is, alsof het er onder zit. Mijn klasgenoten zijden dat ik een operatie moest doen, is dat zo of zitten ze me gewoon te plagen? Ik ben best wel bang...

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is waarschijnlijk een ganglion. Dat is een uitstulping van een peesschede. Een peesschede is een kokertje waar doorheen een pees loopt. Ook kan het een uitstulping zijn van het gewrichtkapsel. Het is met vocht gevuld en voelt hard aan. Het verdwijnt in ongeveer de helft van de gevallen vanzelf. Verdwijnt hij de komende weken niet of als hij pijn gaat doen, maar pijn hoeft hij niet te gaan doen, dan kan de huisarts hem leegzuigen met en injectienaaldje. In een enkel geval wordt er geopereerd. Meestal hoeft het zo ver niet te komen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100