Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wanneer is heb je definiteif suikerziekte?

Heb vandaag mijn suiker laten prikken en krijg woensdag de uitslag. Ik heb daarna bij iemand dmv vingerprik mijn suiker nuchter gemeten toen had ik 6,4. volgens internet heb ik dan suikerziekte.

Kan het zijn dat lab onderzoek een andere waarde gaat geven?
Kan het zijn dat het een verkeerd moment is of is het met deze waarde te zeggen dat ik suikerziekte heb? Misshcein had ik morgen een andere hogere of lagere waarde gehad. Wanneer wordt bepaald of je het hebt of niet.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Bij alle 60 verschillende soorten suikerziekten die het Expert Committee on the Diagnosis and Classification of Diabetes Mellitus onderscheidt (1) is de bloedsuikerconcentratie van de patiënten te hoog. Een glucosespiegel boven 11 mmol/l geldt daarbij als diabetes mellitus (1,8). De normale bloedglucosespiegel is 4-8 mmol/l (3). Dus concentraties tussen 8 en 11 zijn te hoog, maar ze worden niet beschouwd als diabetes. Je zou dat prediabetes kunnen noemen (5). Doordat acute ziekteverschijnselen hierbij ontbreken, zijn mensen zich meestal niet bewust van deze aandoening. Toch zijn glucosespiegels van 8 tot 11 mmol/l op den duur schadelijk voor de gezondheid .

Bronnen:
http://www.over-suikerziekte.nl/laboratorium.php

Het prikken is maar een momentopname, het ligt er ook aan of je vlak voor het prikken iets gegeten hebt en ook of dat eten veel koolhydraten bevatte. Als ik (al 30 jaar diabetes) een constante waarde van 6.4 mmol had, zou mijn specialist en ik zelf trouwens ook een gat in de lucht springen. Pas als je regelmatig op veel hogere waarden zit, zo tussen de 8 en de 14 a 15 kun je van diabetes spreken.

Ah, dus wel ook een vraag; ik zie hem nu pas. Er zijn heel duidelijke grenzen voor de glucose waardes vanaf waar we spreken van diabetes. Bij de vingerprik ligt de grens bij 6,0 als je die dag nuchter was, en bij 11,0 als je al wel hebt gegeten. Bij de bloedafname ligt de grens bij 6,9 als je nuchter bent en bij 11,0 als je dat niet bent. Je bent nuchter als je meer dan 8 uur niet hebt gegeten of gedronken (afgezien van water of thee). De waarde van 6,4 is dus een prachtige waarde, als je tenminste niet nuchter was. En ja, de uitslag van het lab kan wel wat verschillen van de vingerprik, maar het verschil zal vast niet zo groot zijn.

Bronnen:
nhg standaard diabetes mellitus type 2

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100