Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat betekend een bloeddruk van 158 over 81?

Zojuist m'n bloeddruk laten meten (23jarige man) en de assistent schrok eerst van m'n veel te hoge bovendruk, maar achteraf was het in orde want de onderdruk zat rond de 80...

Wat is het verschil tussen deze twee en wat betekenen ze?

Weet jij het antwoord?

/2500

158 is de bovendruk en 81 is de onderdruk. De bovendruk (systolische druk) is de druk op het moment dat het hart het bloed uitpompt. Hierdoor neemt de druk in de bloedvaten toe. De onderdruk (diastolische druk) wordt gemeten op het moment dat het hart zich ontspant tussen twee slagen in en zich opnieuw vult met bloed. Op dit moment is de druk het laagste.

Een eenmalige meting zegt niet zo gek veel. 158 bovendruk is aan de hoge kant maar wil je weten of je daadwerkelijk hoge bloeddruk hebt dan moet je de druk minimaal zesmaal binnen een korte periode laten meten. Nu is het zo dat de bloeddruk stijgt met je leeftijd maar dat wil nog niet zeggen dat hoge bloeddruk bij oudere mensen normaal en gezond is. Hypertensie is hypertensie, ongeacht de leeftijd.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100