Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan een stukje glas in je lichaam kwaad?

Een jaar geleden heb ik een ongeluk gehad. Ik was in glas gevallen en er moesten toen vrij veel stukjes glas uit mijn billen gehaald worden door de arts. Nu, een jaar later dus, ben ik erachter gekomen dat in mijn bil nog een stukje glas zit. Ik voel het met mijn vinger en het doet pijn als ik erop druk. Ik ben van plan om een afspraak bij de dokter te maken, maar ik vraag me af: kan dat eigenlijk echt kwaad, zo'n stukje glas in je lichaam? Dit soort ongelukken komen namelijk vaak voor en het is lastig om alle stukjes glas te vinden en eruit te halen, dus er zouden vast meer mensen met een stukje glas in hun lichaam rondlopen, zonder dat ze het weten.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Lijkt me geen enkel probleem, want glas blijft glas en is een erg stabiel materiaal. Bij gaan zitten drukt het nu tussen je botten en je huid en dat is vervelend. maar het glas zelf kan geen kwaad. Er zijn mensen die hun hele leven met een kogel of granaatscherf in hun lichaam rond lopen, zonder er ook maar last van te hebben. En dan al die schroeven en platen na botbreuken, dus nee hoor een stukje glas geeft niets. Wel kan het ergens in je vlees/ vet iets beschadigen als je gaat zitten en dat zou heel misschien kunnen gaan ontsteken, dus zou ik het er wel uit laten halen.

Ik ben natuurlijk geen dokter maar het lijkt me verstandig om het weg te laten halen. Wie weet kan het gaan ontsteken/infecteren en dan ben je veel verder van huis.

Als glas in het lichaam gaat rond dwalen dan kan dit erge gevolgen hebben, namelijk wanneer het glas bij het hart terecht komt. Ik weet alleen niet of dit ook bij de billen zo kan zijn, zelf denk ik van wel omdat alles in het lichaam natuurlijk met elkaar in verbinding staat.

Op de plaats waar het bij jou zit, kan dat geen (nauwelijks) kwaad. Je billen hebben een dikke laag spieren en vet voordat je in de buurt van grote vaten komt. Zoals ook door iemand anders gezegd, stoot je lichaamsvreemd materiaal automatisch af via je intrinsieke stollingsmechanisme - komt het dus bij bloed, dan wordt het vervoerd naar een veilige locatie; de huid. Het zit dan wel in je lichaam (als het er niet al vanzelf uitgroeit), maar daar doet het verder weinig. Afspraak met de dokter is verder natuurlijk prima, die zal het er voor je uit (laten) halen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100