Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat kan de oorzaak zijn, dat je duizelig wordt wanneer je in je bed ligt en je gaat je omkeren naar de andere schouder?

Ik heb het meerdere keren ervaren en het lijkt net, alsof je de hele kamer over je heen voelt komen. Geen prettig gevoel.

Weet jij het antwoord?

/2500

Benigne Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV) wil zeggen een goedaardige, aanvalsgewijze, positieafhankelijke draaiduizeligheid. BPPV wordt veroorzaakt door losgebroken oorsteentjes. Deze oorsteentjes van kalkzout calciumcarbonaat (statoliet) bevinden zich in het utriculum, een gedeelte van het binnenoor, en rusten hier in een gelatineuze massa op zintuigharen. Buiging van de zintuigharen informeert de hersenen over evenwicht en positie. De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie, een hoofdtrauma of door degeneratie van het binnenoor bij het ouder worden en zich verplaatsen tot in een van de halfcirkelvormige kanalen. Normaal worden deze kanalen alleen geprikkeld door beweging van het hoofd. BPPD wordt dus veroorzaakt door oorsteentjes in een deel van het binnenoor waar ze niet horen te zitten en waar ze duizeligheidsklachten geven bij bepaalde hoofdbewegingen. Kenmerken van BPPV Kenmerken van BPPD zijn draaiduizeligheid, aanwezig enkele seconde na het maken van een specifieke beweging van het hoofd, zoalsvoorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken.De duizeligheid duurt meestal niet langer dan een minuut en is vaak aanwezig in lig. Dit is een kenmerkend verschil van BPPV met andere vormen van duizeligheid.

Bronnen:
www.mtchuizen.com

het zou misschien een evenwichtsstoornis kunnen zijn. ik zou het anders niet weten. ben je al eens bij je huisarts geweest? deze zou dat misschien kunnen bevestiggen. veel suc6 Toegevoegd na 59 seconden: of je iets anders kunnen vertellen.

Meestal helpt de Epley manoeuvre, dit gebeurt in het ziekenhuis bij een duizeligheidspoli, maar er zijn ook huisartsen die dit kunnen. Succes!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100