Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Is het normaal om te trillen (tijdens?) na het flauwvallen?

Het trillen is niet van te voren, maar er na.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat is normaal. Zeker in jouw geval. Jij valt flauw doordat je jezelf uithongert (anorexia). Je lichaam heeft daardoor niet alleen een chronisch gebrek aan energie, maar op bepaalde momenten ook een acuut gebrek aan energie. Dat acute gebrek aan energie uit zich in een gevaarlijk lage bloedsuikerspiegel. Dat is de reden dat je flauwvalt. Wanneer je daarna bijkomt, is je bloedsuikerspiegel natuurlijk nog steeds veel te laag. Daarvan gaan je spieren trillen: dat is een normaal symptoom van een hypo, zoals diabetici dit noemen. Dat je voorafgaand aan het flauwvallen niet trilt, komt doordat je dan eigenlijk al veel te slap bent (dat is dus het chronische energietekort, (nog net) niet het acute energietekort). Alle processen in je lichaam komen tot stilstand, net als een auto met een lege brandstoftank. Je lichaam gaat als het ware in de noodstand, in een uiterste poging te overleven. In die noodstand wordt geen energie gebruikt voor het trillen dat bij normale mensen zou optreden. Na het bijkomen gaat het lichaam wel trillen. Dat komt doordat na het flauwvallen een nood-noodprogramma ervoor zorgt dat je toch weer bijkomt. Bijkomen is op dat moment nóg belangrijker voor het overleven dan energie sparen. Een stoot adrenaline zorgt er dus voor dat er een alarm afgaat en dat alle processen, ondankt het gebrek aan energie, toch even actief worden - inclusief het trillen.  

Trillen na het flauwvallen is normaal. Ook kun je gaan zweten en je licht misselijk en duizelig voelen. Geen reden tot zorg!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100