Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Ik heb sinds enige tijd totaal geen oorsmeer meer. Geen gehoorklachten, geen verstoppingen, geen pijn. Wat kan hier de reden voor zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

'Geen oorsmeer' - althans, niet in de buitenste gehoorgang en in de oorschelp - is de meest natuurlijke situatie. Op plekken waar je er bij kunt of er aan kunt zitten, hoort het ook namelijk niet. Incidenteel kan er een klein beetje ingedroogd oorsmeer uit je oor vallen, en dat is dan alles. Vergelijk het maar met : ik heb totaal geen snot in mijn neus. Hooguit is de binnenkant een beetje vochtig Prima. Dan ben je niet verkouden en prikkelt er niks je slijmvliezen en zijn je ogen niet overactief aan het tranen. Alleen wanneer je regelmatig in je oren zit te pulken, met apparaatjes (haarschuifjes, paperclips, wattenstaafjes) dieper gaat dan je met je vinger kunt komen zul je overmatig oorsmeer produceren, zodat het wat verder buiten je gehoorgang kan komen, kan gaan jeuken, en zo een vicieuze cirkel laten ontstaan. (Die overigens ook niet meteen kwaad kan, hoor). Maar als je gewoon goed voor jezelf zorgt, en je oren gewon meeneemt met je dagelijkse wasbeurt, zul je normaliter niet teveel oorsmeer produceren en er dus niks van merken.

Het klinkt alsof je oren in orde zijn, gezond dus. Of ookwel genezen zijn. Neem aan dat je hiervoor wel vaker last had van je oren? (Dat blijkt niet helemaal uit je vraag) Wellicht ben je gezonder gaan leven, eten, heb je je minder zorgen gemaakt om je oren. ?

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100