Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Wat moet ik doen? Wonden gaan open..

Ik heb dus zoals
Ik vaker vragen heb gesteld 30
Augustus geopereerd.
Om precies te zijn aan een
Buikwandcorrectie..

Vrijdag hebben ze hechtingen verwijderd.. Eentje vergeten. Maar dat is nu een geluk geweest.

De wond is op meerdere plaatsen open aan het gaan..
Vanmiddag de eerste, nu ongeveer twee centimeter verder een stuk van ongeveer twee centimenter open.
En er is nog een plekje open..

Wat heb ik gedaan;
Hechtstripje geplakt op diverse plekken. Maar ik word alleen
Banger van..
En weet ik niet waardoor het komt.
Houd me wel aan de leefregels.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is echt heel vervelend, op zo'n plaats en na zo'n operatie. Je wilt natuurlijk niet na alles nog eens wondgenezingsproblemen en brede littekens krijgen. Ik begrijp je angst wel. Mogelijk was het beter geweest als de hechtingen iets langer waren blijven zitten, maar ook dat kun je vantevoren niet zien: bij de één moeten ze vlotter dan anders verwijderd worden omdat de wond snel geneest en de hechtingen muurvast in de huid gaan zitten en soms zelfs al vanzelf eruit zweren, terwijl bij een ander de hechtingen beter veel langer kunnen blijven zitten. Omdat je niet verder kunt kijken dan de oppervlakkige genezing van de huid, kun je ook niet echt zien of de hechtingen al verwijderd kunnen/moeten worden of niet. Er worden dus standaarden en gemiddelen gehanteerd, en helaas zijn die niet altijd op iedereen van toepassing. En bedenk wel: juist op de buik heb je een heel groot risico op problemen met de genezing en uiteindelijk ook hypertrofische (brede, rode en verdikte) littekens. Dat komt o.a. doordat de littekens boven een aantal grote spieren zitten, en hoe goed je je ook houdt aan leefregels: je kunt nooit voorkomen dat er druk komt te staan op een buikwond. Soms heeft dat dit soort vervelende gevolgen, maar dat ligt niet aan jou. Dat allereerst, maar daar heb je voor nu natuurlijk weinig aan. Helaas kun je zo'n wond niet opnieuw hechten, dus wat dat betreft is het vooral een kwestie van de schade zoveel mogelijk beperken. Ik zou ook hechtstrips gebruiken inderdaad, om te voorkomen dat de wondranden teveel gaan wijken en de wond nog groter wordt. Daarnaast morgen meteen je huisarts bellen, en liefst zo snel mogelijk een afspraak (laten) regelen op het spreekuur van de plastisch chirurg. Je arts kan een antibioticazalf voorschrijven waarmee je in elk geval het risico op een wondinfectie enorm beperkt, en indien nodig kan ook gestart worden met tabletten antibiotica. Daarnaast kan met hechtstrips en soms ook met elastische verbanden voorkomen worden dat de wondranden teveel gaan wijken. Als de wond eenmaal dicht is, zou je kunnen vragen om een siliconenpleister om de wondgenezing te ondersteunen en hypertrofie en het verbreden van de littekens zoveel mogelijk tegen te gaan.

Nu de huisarts bellen, uitleggen. Er zijn speciale nacht/weekend artsen; Waarschijnlijk heeft jouw huisarts een bandje met het nummer dat je nodig hebt. DIt is een plek waar je geen infectie wilt, en is het belangrijk zo min mogelijk risico te nemen.

Niet hier op GoeieVraag blijven rondvragen, maar vragen aan de mensen die er verstand van hebben. Morgenochtend meteen contact opnemen met je behandelend arts, want volgens mij zijn de hechtingen er te snel uitgehaald.

Direct terug naar de huisarts, niet zelf mee gaan dokteren. Buikwand kan erg gevaarlijk zijn, dit moeten ze gewoon maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100