Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Prikkelbare darm met klachten in rechterbuik, zoals een enorm opgeblazen gevoel en zeurende pijn. Herkend iemand dit?

Al jaren ben ik bekend met het pds syndroom. Bij mij zitten de klachten in de rechterbuik welke bestaan uit de hele dag een opgezet gevoel . Na ontlasting wordt de druk iets minder in de buik. Ik vind dit alleen raar omdat je zou zeggen dat het gedeelte van de darm in de rechterbuik ver van de endeldarm zit. Hoe kan het dat dan toch het gespannen gevoel even afneemt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

rechts onderin de buik, zit de rechterbocht van de darm en daar loopt het vaak een beetje vast en dat geeft de pijn. Ook de darmgassen die niet weg kunnen geven het gevoel van spanning/ opgeblazen gevoel. Ben je eenmaal geweest, dan is er even minder gas, dus minder druk. Mogelijk dat langdurig stress een grote invloed heeft op je klachten. Het drinken van pepermunt thee, wil vaak helpen. Ook de thee van de kalmoeswortel, geeft vaak goede resultaten.

Ontlasting zorgt voor ruimte, dus dat scheelt altijd. Ook zal er waarschijnlijk redelijk wat gas uitkomen, dat scheelt ook. Klachten op een specifieke plek zou ik niet helemaal vertrouwen, maar ik neem aan dat je dit ook al wel eens aan een arts verteld hebt. Verder kan ik alleen nog een verhaal over voeding gaan houden. Begin eens met een schrappen van suiker(s) en melk. Maar er zijn meerdere voedingsstoffen waar je gevoelig voor kan zijn, ook meerdere tegelijk. Waarschijnlijk weet je er al een paar. Dingen die je, misschien zelfs onbewust, niet meer eet.

Het antwoord is heel simpel: als de spanning afneemt, neemt ook de prikkeling af, ongeacht de plaats in de dikke darm. Over Prikkeldarm is al veel geschreven. Helaas ben ik ook bekend met PDS. Zodanig dat ik vanwege de pijn soms zelfs flauwval. Zoals bij velen, als onderzoek niets oplevert, blijf je meestal met de klachten zitten. Recent ook uitgebreid onderzoek gehad. De specialist was heel helder en eerlijk hierover. Hij zei letterlijk: Als wij Prikkeldarm Syndroom zeggen, zeggen we eigenlijk dat we het niet weten. Het kan een samenloop van factoren zijn, die echter ook op zichzelf kunnen staan. Stress kan, maar is zeer onwaarschijnlijk.Het kan bij zoveel pijnen en pijntjes de klachten wel verergeren. De oorzaak van PDS kan liggen in voeding (vlees, conserveringsmiddelen enz.), allergie, overgevoeligheid voor pijnprikkels in de darmwand, een niet normale verwerking van pijnprikkels. De belangrijkste boodschap is misschien wel: leer ermee te leven en ga op zoek naar voedingsaspecten die de klachten veroorzaken of verergeren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100