Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kan zuiveringszout helpen bij overtollig gas in de darmen?

Mensen in mijn omgeving hebben last van gasopeenhoping. Dat kun je bij de ene zien door een dikke buik (alsof je in verwachting bent) Een andere zit in een rolstoel moet naar het toilet gebracht waar er dan alleen na heel lange tijd alleen maar gas naar buiten komt zonder ontlasting, dit is ook moeilijk voor de verzorgsters te hanteren. Ik kon herinneren dat mijn grootvader zuiveringszout nam bij maagproblemen. Zou zuiveringszout ook tegen overtollige gas in het spijsverteringsstelsel helpen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Zuiveringszout wordt voornamelijk gebruikt tegen brandend maagzuur maar het is onder andere ook geschikt voor zuivering van maag en darmen. Overmatige winderigheid kan verschillende oorzaken hebben. De hoeveelheid lucht neemt flink toe in de darmen en dit veroorzaakt vervelende, hinderlijke, overmatige winderigheid. Oorzaken van overmatige winderigheid kunnen zijn: Gebruik van medicijnen Overmatig inslikken van lucht (aerofagie) Nuttigen van bepaalde voedingsmiddelen Chronische darmaandoening (Ziekte van Crohn) Verkeerd voedingspatroon Verstopping (obstipatie) Prikkelbare darmsyndroom Tekort aan enzymen (lactasedeficientie) Oude darmoperaties Stress en angst Het ouder worden Te weinig tot geen beweging ( eigen toevoeging) Voor regelmatige ontlasting raad ik aan om lactose,movicolon,metamucil en dergelijke te geven omdat dit minder schadelijk is voor het spijsverteringsstelsel! (eigen ervaring)

Bronnen:
www.dokterdokter.nl/aandoening/1889/winderigheid

Waarschijnlijk niet. Zuiveringszout werkt alleen in de maag tegen zuur. Het werkt hetzelfde als Rennies. Genoeg maagzuur is trouwens belangrijk, dus niet zomaar gaan proberen. Het gas waar jij het over hebt zit dieper in de darmen, anders zou het eenvoudig opgeboerd kunnen worden. Een teveel aan maagzuur zou de oorzaak kunnen zijn van de gasvorming verder in de darmen. Maar dan is er waarschijnlijk ook last van maagzuur. Dus pijn in de maag.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Natriumwaters...
http://www.rennie.nl/rennie-producten/hoe-...

Misschien helpt het bij de een wel en bij de ander niet. Misschien hangt het af van de persoon. Misschien is de dikke buik van de een geen gas. {Mijn man had op een gegeven moment 10 liter vocht in zijn buik}. Misschien hangt het af van de dosering. Als jij in een verzorgingssituatie bent, dan kun je m.i. echt niet gaan "experimenteren" met zuiveringszout op andere mensen. Haal de dokter er bij en vraag diens advies.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100