Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Kun je ook galstenen verwijderen zonder dat je de galblaas verwijderd?

Weet jij het antwoord?

/2500

In veel gevallen is dat mogelijk door ultrasoontechniek.

Het is thans bewezen dat de methoden tot het oplossen van de steentjes of de verbrijzeling van de steentjes door ultrageluid zeer weinig doeltreffend zijn, en deze methoden worden dan ook vrijwel niet meer toegepast. Uw galblaas dient steeds in zijn geheel met de galstenen te worden verwijderd. Indien men dit niet zou doen (en de galblaas bijvoorbeeld openknippen en enkel de galstenen zou verwijderen) loopt u gevaar opnieuw galstenen te ontwikkelen, en dus opnieuw geopereerd te moeten worden.

Bronnen:
http://www.heelkunde-olv.be/ingrepen/hepat...

Als die nog niet te groot zijn kunnen ze die verbrijzelen. Tegenwoordig worden die gal vlug weggenomen met een kijkoperatie, zeer weinig schade en snel herstel. Men kan gemakkelijk leven zonder galblaas.

Bronnen:
http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Opname-...

Bij het verwijderen van mijn gal vertelde de chirurg mij dat het verbrijzelen van galstenen niet gaat omdat deze hoofdzakelijk uit cholesterol bestaan en dat is niet hard genoeg om te verbrijzelen. Dit in tegenstelling tot nierstenen waarbij dat wel kan. Inmiddels is het misschien wel 8 jaar geleden dat het mij overkomen is, dus misschien zijn er nieuwe technieken. Als je het zeker wilt weten moet je contact met je huisarts of de chirurg zoeken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100