Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoe weet je zonder dat je bij de doktor of een röntgenfoto hebt laten maken, dat iets gebroken is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat weet je niet altijd. Wel als er een stuk bot naar buiten steekt, of je voelt duidelijk een oneffenheid die er niet hoort. Maar juist omdat je het niet zeker kan weten, wordt die foto gemaakt. Toegevoegd na 1 minuut: Pijn zegt niks, aangezien bot gevoelloos is. Het is het botvlies eromheen dat juist zoveel pijn doet wanneer dat beschadigt bij de breuk. En dan heb je er ook meestal een kneuzing omheen, het zwelt wat op, dus dat drukt er ook nog eens tegenaan. Maar dat kan dus ook enkel een kneuzing zijn wat je voelt.

Ten eerste natuurlijk als het lichaamsdeel in een rare, onnatuurlijk knik zit. Ten tweede kan je het zien aan het feit dat je heet niet meer kan bewegen en heel erg veel pijn doet wat je zelf vast ook wel weer. En de derde kan je het zien aan het ongeval wat er van tevoren is gebeurd al is dit natuurlijk nooit zeker te zeggen.

Als het niet op het blote oog is te zien, zoals in de antwoorden hierboven is beschreven, zijn er nog wel andere symptomen die op een breuk kunnen wijzen. Een dokter kan bij lichamelijk onderzoek vaak wel vaststellen of er (waarschijnlijk) sprake is van een breuk. Bij de plek die wordt onderzocht kan een abnormale beweeglijkheid zijn die vaak erg pijnlijk is en/of er kan een schurend - krakend geluid voelbaar en hoorbaar zijn bij het onderzoek en/of er kan de zogenoemde asdrukpijn zijn. Asdrukpijn is pijn die ontstaat als je in de lengterichting van het bot waarin een breuk zit druk uitoefent. Er zal dan toch een rontgenonderzoek plaatsvinden. Een bor hoeft niet in 2 stukken gebroken te zijn en kan nog keurig op zijn plek zitten. Er kunnen ook half gebroken botten zijn, zoals een geknakt takje dat toch nog vast zit, en er kunnen scheuren ontstaan. Dat alles is past goed te zien na rontgenonderzoek. Sommige breuken, afhankelijk van de plaats, zijn moeilijk van buitenaf te zien. Toegevoegd na 1 minuut: het woordje "bor"moet zijn: "bot" excuses.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100