ik gooi er even een euc theorie tegenaan...
denk dat het mens eigen is (als ik hier druk doet het pijn, en dan vooral regelmatig drukken omdat het pijn doet, afvragen of het minder pijn doet, je afvragen waarom het pijn doet)
men kan ook zoeken naar een manier (mensen zitten nu eenmaal niet stil) die minder pijn doet. (misschien helpt dit, misschien dat, en zoekt dus net zover naar wat kan, tot men ontdekt wat niet kan omdat het weer pijnlijk wordt)
bewegen helpt vaak bij pijn (bv stramme spieren die pijn doen moet je blijven bewegen zonder te forceren om te voorkomen dat ze meer pijn gaan doen)
het idee dat 'iets niet kan' is lastig te verkroppen (als ik dit niet kan, dan moet ik dat maar doen en door te pijn heenbijten, of 'het doet wel zeer, maar ik MOET dit of dat gewoon doen, want.....)
wellicht is het ook wel iets wat nog veel verder teruggaat.
natuurlijke selectie. door pijn wordt het functioneren beperkt, en dit is zichbaar. men voelt zich niet 'vrij' in bewegen en kan niet vrij bewegen.
het is een storende factor die men op wil heffen door te doen wat pijn doet.
natuurlijke selectie is voor de 'zwakkere' of iets/iemand met een euvel een kleinere kans op overleven.
wellicht dat afgezien van pijn het zo vreselijk frustreren en storens kan zijn dat het lichaam wat je zo nodig heeft zorgt voor belemmeringen.
(bij oa katten zien we dit gedrag duidelijk terug. het is een prooidier, en zal ook met enorme pijn gedreven zijn om zo normaal mogelijk te functioneren en de pijn te maskeren en niet te laten zien)