Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Heeft vitamine D iets met je lengte te maken?

Mijn zusje van 13 is sinds haar 11de niet gegroeid. Ze zou volgens de schooldokter 1.71m worden, maar ze is nu 1,62m en niet langer geworden. Ze heeft volgens huisarts vitamine D tekort. Volgens mij wel 2 jaar. Ik vraag me af of als je vitamine D tekort hebt, dat je niet gaat groeien? Ze maakt zich erg zorgen erover

Toegevoegd na 11 minuten:
Wat is er aan te doen? wat moet ze doen om weer te kunne groeien?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, een tekort aan vitamine D lijdt tot zwakkere botten, en heeft ook invloed op de groei. Zonlicht werkt om het te verhelpen, en als de huisarts dit concludeert, mag ik hopen dat hij/zij ook wel meer tips heeft gegeven voor dit specifieke geval!

Bronnen:
http://nhg.artsennet.nl/kenniscentrum/k_vo...

Dit kan inderdaad door het tekort aan vitamine D komen. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam te kunnen opnemen en daarom belangrijk voor de groei en het handhaven van stevige botten en tanden. Geneesmiddelen die je zelf bij de apotheek kunt krijgen, zijn: Colecalciferol Drank FNA (vit. D3) Colecalciferol Drank/Tabletten (vit. D3) Colecalciferol/Retinol/Natriumfluoride Devaron® Vitamine D Druppels FNA Ook bij de drogist kun je tabletten krijgen. Toegevoegd na 4 minuten: De belangrijkste bron voor vitamine D is zonlicht. Bekijk 2e bron om te zien in welk voedsel vitamine D zit.

Bronnen:
http://www.consumed.nl/ziekten/6322/Vitami...
http://www.vitamine-info.nl/waar-zit-het-i...

Ik zou aan de huisarts vragen hoe het komt dat ze niet voldoende vitamine d opneemt. Als je gevarieerd eet en regelmatig in het daglicht bent, zou je gewoon voldoende op moeten kunnen nemen. Dus mogelijk een andere oorzaak voor het tekort. Dan helpt het ook niet dat je extra vitamine d neemt, want je lichaam neemt het niet op. Helaas ga je niet meteen groeien als je wel weer vitamine d opneemt. Botten zijn broos en ingezakt door het tekort. Dat kan herstellen, maar duurt lang. Een groeiachterstand kan maar moeizaam opgeheven worden. Het kan wel dat je zus nog wat doorgroeit, maar het verschil haalt ze waarschijnlijk niet meer in.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100