Let op: Startpagina GoeieVraag geeft geen medisch advies. De antwoorden en reacties zijn geen vervanging voor een consultatie bij een arts. Raadpleeg bij gezondheidsklachten daarom altijd een arts.

Hoelang mag een nekpijn duren?

En hoe kalmeer je de pijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

De meest voorkomende oorzaak van nekpijn is overbelasting van spieren of ander zacht weefsel in de nek. Wanneer de nekpijn langer dan een paar dagen voortduurt of wanneer de pijn samengaat met gevoelloosheid of tintelingen in de armen, is het van belang je dokter een diagnose te laten stellen.

Bronnen:
http://www.gezondheidsnet.nl/medisch/video...

Hoelang het duurt, hangt natuurlijk vooral af van de oorzaak van de pijn. Dat kan van alles zijn, maar als je er geen gekke klachten bij hebt zoals uitstralende pijn of tintelingen en spierzwakte in armen en/of benen, en het niet gekomen is na een trauma of een val, is de kans groot dat milde tot matige klachten komen door spierpijn: een verkeerde houding, overbelasting, verkeerd kussen, spierspanning, etc. Als je ernstige klachten hebt, de pijn je erg beperkt, je last heb van genoemde uitstralingspijn of tintelingen, misselijkheid en/of braken, als je je zorgen maakt over de pijn, het gekomen is na een val of ander trauma, of als je langdurige klachten hebt die niet verminderen met gangbare maatregelen, ga dan naar je huisarts. Wat je kunt doen om de pijn te verminderen: warmte, ontspanning: een warme douche, een warme pittenzak of gelpack, massage, een goed kussen, goed rechtop zitten en af en toe je hoofd laten rusten door te zitten op een hoge stoel of bank met eventueel een kussen achter je hoofd of nek, en eventueel pijnstillers nemen zoals paracetamol en/of ibuprofen. Als dat niet (afdoende) werkt, en je klachten houden aan, kun je een fysiotherapeut bezoeken. Behalve bij minderjarigen of chronische aandoeningen (die in aanmerking komen voor vergoeding vanuit het basispakket) is daar tegenwoordig geen verwijzing van een arts meer voor nodig.

Hangt er van af, is de oorzaak artrose (slijtagereuma), die gaat nooit meer weg en wordt steeds erger met de ouderdom, dan is de nekpijn levenslang met af en toe periodes zonder pijn, misschien met veel geluk een paar jaar, en dan weer erger. Pijn kaLmeert men het beste met paracetamol of infiltraties met cortisone en plaatselijke verdoving. In het ergste geval, operatie. Is het te wijten aan verkrampte spieren door stress of verkeerde beweging : dan warmte, massage en eventueel spierontspanner.

Een nekpijn mag niet te lang duren, zodra je er een lange periode last van hebt kun je beter meer even langs de huisarts gaan om te onderzoeken dat je geen whiplash hebt. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100